1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Toros’tan Sofraya: Yaban Armut Ekmeği Mucizesi

Toros’tan Sofraya: Yaban Armut Ekmeği Mucizesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toros Dağları’nda Geleneksel Armut Ekmeği Üretimi

Toros Dağları’nın eteklerinde doğal olarak yetişen yaban armutları, her yıl eylül ve ekim aylarında toplanmakta. Toplanan bu armutlar, önce yıkanmakta ve ardından tokmakla dövülerek hazırlanmaktadır. Bu işlemlerin ardından, armutlar yaklaşık 15 gün boyunca güneşte kurutulmaya bırakılarak, su kaybı sağlanır. Kurutulan bu yaban armutları daha sonra değirmende un haline getirilmekte ve marifetli ellerde yufka ekmeğe dönüşerek sofralara ulaşmaktadır.

45 Yıldır Bu Geleneği Yaşatıyor

Hadim ilçesine bağlı yaklaşık 1200 nüfuslu Gezlevi Mahallesi’nde yaşayan 60 yaşındaki Meryem Sevinç, 45 yıldır Toros Dağları’ndan topladığı yaban armutlarını kurutmakta ve un haline getirerek bu geleneksel lezzeti yaşatmaya devam etmektedir. Sevinç, armudun ekmek haline gelme sürecinin oldukça zahmetli olduğunu belirterek, “Eşimle birlikte güz mevsiminde dağda yetişen ahlat yani boz armutları topluyoruz. Bu armutlar kurutulduktan sonra dibekte dövülerek buğday ile karıştırılıyor ve değirmende un haline getiriliyor. Son aşamada ise ocaklarda ekmek haline getiriyoruz,” diye konuştu.

Kıtlıkla ortaya çıkan gizli lezzet: Armut Ekmeği İnsanlar yedikçe yiyesi geliyor

Armuttan Yapılan Ekmeğin Şifalı Özellikleri

Sevinç, armuttan yapılan ekmeğin sağlık açısından faydalı olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Şeker hastaları bu ekmeği tüketiyor ve şifa bulduklarını söylüyorlar. Hastaların bu armutları toplama konusunda ne kadar talep gösterdiğini görünce işimi bırakıp armut toplamaya gittim,” şeklinde belirtmiştir.

Kıtlıkla ortaya çıkan gizli lezzet: Armut Ekmeği İnsanlar yedikçe yiyesi geliyor

Kıtlık Zamanlarının Gürültüsü

Sevinç, armuttan ekmek yapma fikrinin büyük oranda tarihsel bir arka plana sahip olduğunu aktararak, “Bu gelenek, yokluk ve kıtlık zamanlarında ortaya çıkmış. Anne ve babalarımızın aç kaldığı dönemlerde dağ armudundan un yaparak buğday ununa karıştırmışlar. Hatta köyde dönemin kaymakamı bile geldiğinde, sadece armut ekmeği sunulmuş ve hoşuna gitmiş. O günden bugüne

Toros’tan Sofraya: Yaban Armut Ekmeği Mucizesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!