Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Hamza Duygu, Kalp Sağlığı Haftası çerçevesinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Kuzey Kıbrıs’ta kalp ve damar hastalıklarının sıkça görüldüğünü belirten Duygu, özellikle son yıllarda gençler arasında popülaritesi artan enerji içeceklerinin bu hastalıkların riskini ciddi şekilde artırdığına dikkat çekti. Kalp damar hastalıklarının çok sayıda faktöre bağlı olduğunu ifade eden Duygu, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, yetersiz uyku, obezite, aşırı alkol tüketimi ve aşırı stres gibi durumların kalp ve damar sağlığı için önemli riskler olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Duygu, yaş, cinsiyet, genetik ve etnik faktörlerin de kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen unsur olduğunu belirtti. Bu etkenlerin değiştirilemez risk faktörleri arasında yer aldığını söyleyen Duygu, sigara tüketiminin kalp rahatsızlıkları ile olan ilişkisini, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını ve oturur yaşam tarzını düzeltilebilir risk faktörleri olarak tanımladı. Bu durumların özellikle genç bireylerde dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
GENÇLERDE KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRAN BAŞLICA ETKENLER NELERDİR?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) en sık görülen sağlık sorunlarının başında kalp damar hastalıklarının geldiğini belirten Duygu, bu hastalıkların sadece yaşlı bireylerde değil, gençlerde de sıkça ortaya çıktığını ifade etti. Gençler arasında kalp krizi riskini artıran başlıca nedenlerin zararlı madde kullanımı, sağlıksız beslenme ve düzensiz uyku olduğunu aktaran Duygu, özellikle enerji içecekleri ve keyif verici maddelerin gençlerde kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu belirtti. Bu tür maddelerin, kalp ritim bozukluklarına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Son yıllarda yirmi veya otuzlu yaşların daha sık kalp damar tıkanıklığıyla karşılaşma yaşadığına da değinen Duygu, bunun temel sebeplerinden birinin sigara kullanımı olduğunu vurguladı.
“PASİF İŞÇİCİLİK SORUNU”
Kalp damar hastalıklarıyla ilgili en büyük risk faktörünün sigara olduğunu hatırlatan Duygu, sigara kullanımının kalp damar tıkanıklığına neden olmasının yanı sıra birçok başka hastalığa da kapı araladığını belirtti. Duygu, “Sigara içmek, insan ömründen ortalama yirmi yıl çalıyor. Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığın önünü açıyor. Aktif içicilik kadar pasif içicilik de önemli bir sorun. Bu nedenle bireylerin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir” şeklinde uyarıda bulundu.
Düzenli sigara içmenin, sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren bireylerin sayısını yüzde 50 oranında