Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü‘nde 53 ilden gelen 57 veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat ve su ürünleri mühendisinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim programının açılışı yapıldı. Bu eğitim programı, Ulusal Kalıntı İzleme Programı’na (UKİP) ait iş ve işlemleri yürüten katılımcılara yönelik olup, toplamda 2 gün süreceği belirtildi.
Eğitimde UKİP kapsamında alınan numunelerin Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS) kaydedildiği, ve analiz sonuçlarının bu sistem üzerinden takip edileceği vurgulandı. Eğitimde, numune alımında görevli personellere mevzuat bilgisi, numune alma yöntemleri ve GGBS’nin kullanımı gibi önemli konularda bilgiler vereceği ifade edildi.
UKİP izleme planı çerçevesinde alınan izleme numunelerinin sonuçları, bakanlığın Kodeks Dairesi tarafından incelenecek ve bu süreç, Numune Alma Planı ve İl Numune Alma Planları için bir temel oluşturacaktır.
“TOPLUM TARAFINDAN TÜKETİLİYOR, SAĞLIKLI OLMALI”
Programa katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, gıda güvenliğinin bakanlığın en öncelikli konularından biri olduğunu belirtti. Kökçüoğlu, “Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik, 17 Aralık 2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, gıda güvenilirliğini sağlayarak tüketici sağlığını korumaktır. Hangi gıda maddesi olursa olsun, bu ürünlerin bir şekilde toplum tarafından tüketildiğini ve sağlıklı olması gerektiğini bilerek işimize odaklanmalıyız” şeklinde konuştu.
(İHA)