1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Bakan Tekin’den Dil Eğitimi Üzerine Önemli Mesajlar

Bakan Tekin’den Dil Eğitimi Üzerine Önemli Mesajlar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Tekin, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen “Uluslararası Öğrencilerin Kaleminden Türkiye’de Yaşamak” başlıklı deneme yarışmasının ödül törenine katıldı. Bu etkinlik, özellikle uluslararası öğrencilerin Türkiye’deki deneyimlerini paylaşmalarını ve Türkiye’nin kültürel değerlerinin tanıtılmasını amaçlamaktadır.

Yarışmanın ödül töreninde konuşan Bakan Tekin, ana dilin eğitimin temeli olduğunu vurguladı. Ülkenin içinde bulunduğu konjonktürel durumu değerlendirerek, Türkiye’deki bazı politikacıların kendi ülkelerinin çıkarlarını uluslararası medya organlarına şikayet etmelerini eleştirdi ve yarışmaya katılan uluslararası öğrencilerin deneyimlerinin bu bağlamda önemli bir anlam taşıdığını belirtti. Tekin, “Bir tarafta ülkesinin siyasal çıkarlarını yabancı medya organlarına ve örgütlere şikayet eden siyasetçilerimiz var, diğer tarafta da Türkiye’de yaşamaktan mutluluk duyanların yarışmalara katıldığı yapılar var.” diyerek bu durumun önemine dikkat çekti.

Ayrıca, Bakan Tekin, eğitim sisteminde yaşanan bazı sıkıntılara da değinerek, bir memur sendikasının okullarda LGBT ile ilgili ders vermek istemesi üzerine Bakanlık olarak müdahale ettiklerini aktardı. Özellikle, eğitimde temel hak ve özgürlüklerin korunması gerektiğine vurgu yaparak, bu tür konuların bireylerin hürriyetlerini özgürce yaşayabilmelerini engellemeyecek şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti. “Temel hak ve özgürlükler, özgürlüklerin kullanılması sırasında bir başkasının temel hakkını engellemeyecek şekilde uygulanmalıdır.” diyerek eğitim sisteminin bu açıdan ne denli hassas olduğunu belirtti.

Bakan Tekin, sendikal özgürlüklerin, sendika genel merkezlerinde ya da uygun toplantı salonlarında kullanılabileceğine ancak bu özgürlüklerin çocuklara bilgi aktarımında araç olarak kullanılamayacağına dikkat çekti. “Bu konuda yazılı olarak ifade ettik ki, çocuklarımıza kendi kafalarına göre bilgi aktarımında bulunamazlar.” dedi. Ayrıca, kendilerine uluslararası bir sendikadan gelen tehditlere de yanıt verdi ve Türkiye’nin uluslararası öğrenci toplumuna ev sahipliği yapmasının önemine vurgu yaptı.

“TEST SİSTEMİ ÇOCUKLARIMIZI SINIRLIYOR”

Bakan Tekin, eğitim sistemindeki test uygulamalarına yönelik eleştirilerini de sıraladı. Çocukların ifade güçlerinin test sistemiyle zayıfladığını belirterek, geçmişteki deneyimlerini aktardı. “Gündüz öğrencilerine klasik, gece öğrencilerine aynı soruların test versiyonunu sordum. Sonuçlar arasında inanılmaz bir fark vardı.” diyerek, test uygulamalarının akademik başarıyı sınırladığını ifade etti. Tekin, “Çocuklarımızın düşünme becerilerinin gelişmesi için sınıfta klasik eğitim yöntemlerinin daha etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkçe eğitimin artırılması konusundaki çalışmalara da değinen Tekin, “Okullarda test değerlendirmeyi kaldırdık. Türkçe ve edebiyat derslerinde geçme notunu 70’e yükselttik.” diyerek, eğitimdeki kalite hedeflerine vurgu yaptı. “Dilimizin Zenginlikleri” projesiyle okul öncesi çocukların Türkçe bilgilerini zenginleştirmeyi hedeflediklerini söyleyerek velilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtti.

<

Bakan Tekin’den Dil Eğitimi Üzerine Önemli Mesajlar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!