İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul’da gerçekleşen yasaklı eylemlerle ilgili davaya devam etti. Duruşmaya, bazı sanıklar ve avukatlarının yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katıldılar. Duruşma esnasında savunma yapan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kesin bir dille reddettiler.
Mahkeme, ara kararını açıklayarak, gazeteci sanıklar Ali Onur Tosun, Gökhan Kam, Bülent Kılıç, Zeyneb Ceren Kuray, Emre Orman, Yasin Akgül, Hayri Tunç ve Kurtuluş Arı ile avukat sanıkları Baran Nevzacanoğlu, Aziz Can Cengiz, Deniz Demirdöğen ve Mine Erdost’un dosyalarının ayrılması ve yeni bir esas numarasına kaydedilmesine karar verdi. Bu işlem, mahkeme sürecinin ilerlemesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Ayrıca, mahkeme, iddianamede belirtilen eylemlerle ilgili olarak tüm kamera görüntülerinin temin edilmesi ve mahkemeye gönderilmesi için ilgili makamlara yazı yazılmasına karar verdi. Sanıkların teşhise esas fotoğrafları ile olay anına ilişkin görüntülerin karşılaştırılması; izinsiz gösteri yürüyüşlerine katılanlar arasında yer alıp almadıkları, dağılmaları yönünde ihtar yapılıp yapılmadığı ve zor kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir tespit yapılması için dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verildi. Bu durum, sanıkların savunma haklarının garanti altına alınması açısından kritik bir önem taşıyor.
Duruşmanın 3 Ekim tarihine ertelendiği bildirildi. Devam eden süreç, mahkemenin ilerleyen günlerde çok daha fazla detay sunmasını bekleyen taraflar ve dinleyiciler açısından merakla izlenecek.
İddianameye Giriş
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu davaya ilişkin iddianameyi hazırladı. İddianamede, İstanbul Valiliği’nin 19-23 Mart 2023 tarihleri arasında toplanma, yürüyüş ve protesto gibi eylemleri yasakladığı, daha sonra bu kararın 4 gün daha uzatıldığı vurgulanmakta. Ancak, İstanbul genelinde farklı yerlerde bu yasaklama kararına uyulmayarak çeşitli toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin düzenlendiği ifade ediliyor.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün, yasaklara aykırı davranan grupları belirlemek için yürüttüğü çalışmalarda, şüphelilerin tespit edildiği belirtiliyor. İddianamede, eylem görüntüleri üzerine yapılan incelemeler sonucunda sanıklar hakkında ayrı ayrı araştırma tutanakları hazırlandığı ve bu kişilerin, yasaklama kararına rağmen toplanma, gösteri ve yürüyüşlerde bulundukları tespit edilmiştir.
Hazırlanan iddianamede, sanıkların yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldıkları, dağılmaları yönündeki ikazlara rağmen bu eylemlere devam ettikleri ve bu durumda 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri kaydedilmektedir. İddianamede, bu nedenle sanıkların 6 ay ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.