Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus füzeleri verme ihtimali ve ABD’nin İran’a karşı askeri güç kullanma tehdidi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. AA muhabirinin yönelttiği soruları yanıtlayan Nebenzia, bu durumların uluslararası güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Nebenzia, “Almanya, Ukrayna’ya Taurus füzeleri verirse savaşa doğrudan dahil olmuş sayılır mı?” sorusuna “Evet, olur.” şeklinde yanıt verdi. Bu şekilde Almanya’nın, Ukrayna ihtilafına katılmasıyla ilgili endişeleri dile getirdi. Almanya’nın yanı sıra birçok diğer ülkenin de Ukrayna’nın yanında savaşa dâhil olduğunu ifade eden Nebenzia, “Bu ülkeler, vekil güçlerinin yardımıyla Rusya’ya karşı bir savaş yürütüyorlar. Eğer Almanya, Taurus füzeleri de sağlayacak olursa, bu gerginliği artırma yönünde bir adım daha olacaktır.” diye ekledi.
ABD’nin İran’a yönelik askeri güç kullanma tehdidi üzerine Nebenzia, Washington’un siyasi bir çözümü tercih ettiğini belirttiğine dikkat çekti. ABD’nin bu açıklamalarına atıfta bulunan Nebenzia, kendilerinin de siyasi çözümleri tercih ettiklerini vurgulayarak durumun önemine işaret etti.
“BU NOKTADA ATEŞKESTEN BAHSETMEK GERÇEKÇİ DEĞİL”
Vassily Nebenzia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında 18 Mart’ta yapılan telefon görüşmesini hatırlatarak, enerji tesislerine yönelik kısmi ateşkes önerisinin gündeme geldiğini anımsattı. Rusya’nın bu öneriyi desteklediğini ve orduya bu çerçevede hareket etmesi yönünde talimat verdiğini aktaran Nebenzia, “Rusya, ilk günden itibaren teklife uydu.” dedi. Ukrayna’nın ise kamuoyuna açık bir şekilde ateşkes önerisine destek vermesine rağmen saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.
Ukrayna’nın Rus enerji tesisleri dahil olmak üzere 120’den fazla saldırı gerçekleştirdiğini kaydeden Nebenzia, “Ukrayna enerji altyapısına yönelik kısmi ateşkesi uygulamadı. O yüzden bu noktada ateşkesten bahsetmek gerçekçi değil.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
“AVRUPALI ÜLKELERİN UKRAYNA’YI SİLAHLANDIRMAYA SON VERMELERİNİ İSTİYORUZ”
Nebenzia, Ukrayna’nın ihlallerinin Kiev’in barış istemediğini gösterdiğini savunarak, “Batılı destekçiler” ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna üzerinde baskı kurması ve enerji altyapılarına yönelik saldırıları durdurması gerektiğini dile getirdi. Avrupa ülkelerinin, silahlandırmaya son vermeleri gerektiğini belirten Nebenzia, bu yönde henüz bir adım atılmadığını da ifade etti.
Birçok Avrupa ülkesinin savaşa dahil olduğunu aktaran Nebenzia, “Avrupalı ülkeler barıştan bahsetmiyor. Umurlarında değil, Ukrayna’yı uçuruma itmeye devam ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu. Bu açıklamalar, uluslararası arenada artan gerginlikler ve Ukrayna-Rusya savaşının seyrine dair kaygıları beraberinde getirmekte.