Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından tertiplenen bir toplantıda Türkiye ekonomisi üzerine düşüncelerini paylaştı. Asgari ücretle ilgili bir soru geldiğinde Şimşek, “Asgari ücret, sendikalar, işverenler ve hükümet arasında yapılan müzakerelerin sonucu belirleniyor. Bu aşamada benim yorum yapmam uygun olmayabilir. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabetçi gücü sürdürmek için belirli bir dikkat göstereceklerine inanıyorum. Bu nedenle, herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci tahmin etmek doğru olmaz.” ifadelerini kullandı.
“En önemli öncelik fiyat istikrarını sağlamak”
Türkiye ekonomisinde bugüne kadar elde edilen gelişmelere de değinen Şimşek, son 12 ayda bazı alanlarda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve birçok noktada hedeflerin oldukça üzerinde bulunduklarını vurguladı.
Şimşek, en büyük önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bunun için zaman gerektiğini ifade etti.
İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden sağlamak olduğunu belirten Şimşek, diğer hedeflerinin ise cari açığı azaltarak daha sürdürülebilir bir dış denge oluşturmak ve en önemlisi yapısal reformları uygulamaya koymak olduğunu açıkladı.
Şimşek, cari açığın daralmasının Türkiye’nin sıkıntılı coğrafi konumuna rağmen başarılabildiğini dile getirerek, bunun sürdürülebilirliğini sağlamak istediklerini ve bunun da yapısal dönüşümü gerektirdiğini ifade etti.
Türkiye’nin rezervlerini yeniden inşa ettiğine dikkat çeken Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketleri ve hanehalkının Türk lirasına olan artan güveniyle doğrudan ilişkili olduğunu aktardı.
“Reformlar için mali alan oluşturmak arzusundayız”
Şimşek, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem sonrası harcamalar üzerinde güçlü bir denetim sağladıklarını belirterek, gelecek yıl cari açığın GSYH’ye oranını yüzde 3 seviyelerine çekmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Enflasyonu azaltma hedeflerinin altını çizen Şimşek, “Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlarla sınırlamak için çaba göstermesine destek vermek istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmayı arzuluyoruz.” dedi.
Şimşek, reformların maliyetlerine de değinerek, dijital, yeşil dönüşüm ve sanayi gelişimi gibi reformların kaynak gerektirdiğini ifade etti.
Dış ve iç şoklara karşı koruyucu önlemler almak istediklerini belirten Şimşek, “Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyonu azaltma konusunda mali politikaların daha güçlü bir şekilde devreye gireceği ve önemli ölçüde negatif mali bir etki yaratacağı söylenebilir.” şeklinde konuştu.