Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen Danışma Kurulu önerisi doğrultusunda, siyasi partilerin zirai dona bağlı olarak açılması talep edilen Meclis Araştırması önergeleri bir araya getirilerek görüşüldü. Bu önergelerin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği oturumda, Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, zirai don olaylarının tarım sektöründe ciddi olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. Kaya, yaşanan durumun iktidarın tarım politikalarının bir sınavı olduğunu ifade ederek, bu sınavdan başarısız olunması halinde tarımsal ihracatın da olumsuz yönde etkileneceğini belirtti.
Kaya, ayrıca kurulacak olan komisyonun zaman kaybetmeden işe koyulması gerektiğini ve afet yardımlarının sağlanması ile Zarar Tespit Komisyonlarının aktif bir şekilde çalışması için Zirai Afet Fonu’nun kurulmasını önerdi. Bunun yanı sıra, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, iktidarın yanlış politikaları sebebiyle tarım sektörü ve çiftçilerin krizlerle karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Özdağ, tarım ürünlerinin fiyatlarının arttığını ve gıda güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek, “Çiftçimiz, tarihi bir yıkımla karşı karşıyadır. Don olayı, umutları da tüketmiştir.” diye konuştu.
Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğine işaret eden Özdağ, bazı illerin “Afet Bölgesi” ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal da acil adımların atılmasının zorunluluğuna dikkat çekti. İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun ise, zirai donla ilgili ek verilecek desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, yaşanan don olayının ardından dekar başına 10 bin lira gelir desteği sağlanması gerektiğini önermiştir. Ayrıca TARSİM’in yeniden yapılandırılması gerektiği üzerinde durdu.
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, zirai donun bazı illerde ciddi mağduriyetler yarattığını belirtti ve Tarım ve Orman Bakanlığının acilen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Tarım ürünlerinde büyük zararlara yol açan zirai don nedeniyle rekolte kayıplarının yaşanacağına dikkat çekti. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da zarar gören çiftçilere yönelik doğrudan gelir desteği verilmesini öngören bir kanun teklifinin hazırlandığını açıkladı.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, zirai donun geniş tarım alanlarına yayıldığını ve çiftçilerin maddi zarara uğradığını ifade etti. Fendoğlu, 36 ilde meyve bahçeleri başta olmak üzere tarım alanlarının ciddi zarar gördüğünü söyledi ve bazı bölgelerde zarar oranının %70 ila %90 arasında olduğunu belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda çiftçiler için seferberlik ilan ettiklerini ifade eden Fendoğlu, çiftçilerin sorunlarının takipçisi olacaklarını da belirtti.
DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, zirai donun birçok il ve ilçede etkili olduğunu ve çiftçilerin zor durumda kaldığını belirterek, tüm bölgelerin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Malatya’daki meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere gerekli desteği sağlaması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da benzer şekilde çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini ve tarımda yaşanan sorunların herkesi etkileyeceği konusunda uyarılarda bulundu.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, zirai don olayının etkilerinin geniş bir alanda hissedildiğini belirterek, Tar