1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Fındıkta Kahverengi Kokarca Alarmı! Zarar Büyüyor!

Fındıkta Kahverengi Kokarca Alarmı! Zarar Büyüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olan fındık üretiminde şu anda ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların başında, fındık bahçelerinde yaprakları yiyen ve kökleri kurutan ‘kahverengi kokarca’ adlı zararlı böcek gelmektedir. Bu böceğin yanı sıra, hava sıcaklıklarının düşmesi, Nisan ayında yaşanan kar ve zirai don gibi olumsuz hava koşulları da üreticileri tedirgin eden diğer faktörler arasında yer alıyor. Bahçelerde oluşan bu tehditler, fındık verimliliğini ve kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

YÜZDE 10 CİVARINDA ZARAR

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, son günlerde yaşanan zirai don olaylarının fındık tarımında ciddi olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekti. Arslantürk, “Bu sene de şubat ve mart aylarında meydana gelen aşırı soğuk hava dalgalanmaları tarımı olumsuz etkiledi. Ön çalışmalara göre, fındıkta yaklaşık yüzde 10 civarında bir zarar bekliyoruz,” dedi. Kış döneminin getirdiği olumsuz hava koşulları, fındık üretiminin etkilenmesine neden oldu.

FINDIKTA KOKARCA ETKİSİ

Arslantürk, kahverengi kokarcanın fındık üzerindeki zararlarının son iki yılda hızla artış gösterdiğinin altını çizerek, önceki yıllarda yaşanan hasar miktarlarına da değindi. “Geçtiğimiz yıl 60 bin ton, ondan önceki yılda ise 30 bin ton kayıp yaşandı. Bu yıl da kokarca zararı, toplamda yüzde 20 civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı. Kahverengi kokarcanın, sadece fındık değil, diğer tarımsal ürünler üzerinde de ciddi etkileri olduğu biliniyor; 300’ün üzerinde meyve ve sebzeyi olumsuz yönde etkiliyor. Arslantürk, toplamda fındık ve diğer tarımsal ürünlerde yaklaşık yüzde 30 civarında bir hasar beklediklerini ve bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, toplamda 200 bin ton civarında bir hasarın söz konusu olduğunu belirtti.

SICAKLIK UYARISI

Arslantürk, hava sıcaklıklarının artmasıyla kahverengi kokarcanın kışlaklardan çıkışına dikkat edilmesi gerektiğini, erken müdahalenin kritik olduğunu vurguladı. “Dona karşı önlem almak zor, fakat kokarcanın mayıs ayında kışlaktan çıkma aşamasında yok edilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Sahaya ne kadar az inerse, verebileceği zarar da o kadar az olur,” diyerek önerilerini sıraladı. Kokarca, 17 dereceye çıkmasıyla kışlaklardan sahalara inmeye başlıyor. Bu noktada, Tarım Bakanlığı’nın da konuya daha fazla önem verdiğini ifade eden Arslantürk, doğru zamanlamayla bu sezonda zararın minimize edilebileceğini umut ettiklerini belirtti. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa, bu zararın her geçen yıl artma ihtimali bulunduğunu sözlerine ekledi. Önümüzdeki haftalarda havaların ısınmasıyla kokarcanın, önceki sezonlara göre daha erken sahalara ineceği tahmin ediliyor. Bu yüzden, çalışmalara erken başlamak, üreticiler açısından büyük önem taşıyor.

Fındıkta Kahverengi Kokarca Alarmı! Zarar Büyüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!