Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, 2023 yılı itibarıyla artış gösteren influenza vakaları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bu yıl, hava koşullarındaki değişikliklerin hastalığın yayılmasında etkili olduğuna dikkat çeken Toker, şu ifadeleri kullandı:
Ani Hava Değişikliklerinin Etkisi
Toker, ani hava değişikliklerinin influenza vakalarını artırdığını belirtti. Özellikle bu yıl ocak ayı itibarıyla vakalarda belirgin bir artış gözlemlendiğini vurgulayan uzman, “Korona virüs pandemisi sürecinde influenza ile bağlantılı üst solunum yolu enfeksiyonları sıkça gözlemlenmiyordu, ancak bu yıl durum değişti” dedi. Uzun süre devam eden semptomların, öksürük, kırgınlık ve kas ağrıları gibi rahatsızlıkların bu dönemde artmasına dikkat çekti. Ayrıca, mart ve nisan aylarında sıcaklıkların dalgalı seyrettiğini ifade eden Toker, insanların bu değişken hava koşullarında sağlıklarına dikkat edemediklerinin altını çizdi.
Influenza Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Influenza tedavisinin ayrıntılarına değinen Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, hastalığın başlangıcında, 3-5 gün süresince yüksek ateş, yaygın kas ağrısı, göğüs ağrısı ve öksürük gibi semptomların görülebildiğini anlattı. “Bu semptomların ardından geniz akıntısı, baş ağrısı ve geçmeyen kuru öksürük gibi durumlar ortaya çıkabiliyor” diyen Toker, bu süre zarfında hastaların 2-3 hafta boyunca rahatsızlık hissedebildiğini belirtti. Viral bir enfeksiyon olduğu için antibakteriyel tedavi önerilmediğini aktaran uzman, antiviral tedavisinin önemli olduğunu ancak tedaviye gereken ilk 3 gün içinde başlanması gerektiğini vurguladı.
Kişilerin bol sıvı tüketmesi, dinlenmesi ve sıcak-soğuk değişimlerinden korunmalarının yeterli olabileceğini ifade eden Toker, “Semptomların uzaması halinde semptomatik tedaviden faydalanılabilir. En iyi sonuç, istirahat ve düzenli sıvı alımının sağlanmasıyla elde edilebilir” diye ekledi.
(İHA)