1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Deprem Güvenliği İçin Japon Mimarın Önerileri

Deprem Güvenliği İçin Japon Mimarın Önerileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Seden Meral, 8 Nisan 2023 tarihinde Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda bir söyleşi düzenlemiştir. Bu etkinlikte, Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem kuşağındaki risklerine dikkat çekmiş, yapı güvenliği, bireysel hazırlık ve eğitim sisteminin depremle ilgili rolü üzerine kapsamlı bir değerlendirme sunmuştur. Moriwaki, Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir yaşamakta olup, yıllar içinde edindiği deneyimleri katılımcılarla paylaşmış ve “Depremle yaşamayı değil, ona karşı güçlü durmayı öğrenmeliyiz” ifadesini kullanmıştır. Ayrıca, Türkiye ile Japonya’nın sismik ve kültürel benzerliklerine vurgu yaparak, her iki ülkenin de aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu belirtmiş ve deprem hazırlığının zorunluluk olduğunu vurgulamıştır.

‘OKUL VE HASTANELER GİBİ KRİTİK YAPILAR GÜÇLENDİRİLMELİ’

Moriwaki, Hazama Ando Corporation Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olarak Türkiye’nin jeopolitik konumunu, fay hattı yapısını ve özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın barındırdığı riskleri aktarmıştır. “Japonya’ya kıyasla Türkiye’de daha az sayıda deprem yaşanmasına rağmen can kaybı daha fazla,” diyen Moriwaki, “Yapı denetimi ve inşaat kalitesi kritik önem taşıyor. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’” sözleriyle yapıların güvenliğini sorgulamıştır. Özellikle İstanbul’un farklı ilçelerindeki zemin yapılarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmiş ve bireysel hazırlıkların yanı sıra, okullar ve hastaneler gibi kritik yapıların mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

‘DEPREM BİLİNCİ EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMALI’

Moriwaki, Japonya’daki deprem bilincinin çocuk yaşta kazandırıldığını da belirtmiş ve Japonya’da her ay bireysel ve aile katılımlı tatbikatlar düzenlendiğini ifade etmiştir. Türkiye’deki yıllık tatbikatların yetersiz kaldığını belirterek, çocuklara yönelik farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini söylemiştir.

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER

Deprem sonrası hayatta kalma şansını artırmak için temel önlemleri paylaşan Moriwaki, “Deprem sırasında ve sonrasında sakin kalmak önemli,” demiştir. Hayatta kalmak için “yaşam üçgeni oluşturmak, cam ve seramikle kaplı alanlardan uzak durmak” gibi noktaların hatırlanması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, evde ya da iş yerinde bir deprem çantası bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, bu çantada su, enerji verici gıda (örneğin bal veya çikolata), tuz, metal düdük ve maske bulunması gerektiğini söylemiştir. Su ve enerji kaynaklarının dikkatli kullanılmasını önerirken, enerjinizin tükendiği anlarda zemine vurarak ses çıkarmanın, arama-kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını kolaylaştıracağını dile getirmiştir.

‘TÜRKİYE’DE GÜVENLİ YAPILAR MÜMKÜN’

Moriwaki, Türkiye’de depreme dayanıklı yapıların inşa edilebileceği konusunda umutlu olduğunu ifade etmiş ve Mecidiyeköy Viyadüğü, Osmangazi Köprüsü ve Marmaray gibi projelerde kullanılan tekniklerin örnek teşkil ettiğini belirtmiştir. Japonya’daki sistemde mimar ve mühendislerin mesleki yetki kazanabilmeleri için iki yıl pratik yapmaları gerektiğini ve Türkiye’de bu sürecin doğrudan başlamasının sistemsel bir fark yaratabileceğini aktarmıştır.

‘AMACIM

Deprem Güvenliği İçin Japon Mimarın Önerileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir