Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceledi. İncelemeler sırasında projenin güzergahı hakkında bilgi alan Uraloğlu, projenin önemine vurgu yaparak, “Projemiz Ankara’da hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşümün kapısını aralayacak.” dedi.
Uraloğlu, projenin toplamda 16 bin 17 metre uzunluğunda olduğunu belirtti. Proje, Sincan’dan başlayarak Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ile Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine kadar olan 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor.
“İLTİSAK HATTI SAYESİNDE YILDA 4.4 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAĞIZ”
Bakan Uraloğlu, Sincan-Yenikent arasında yeni çift hatlı bir demiryolu inşaatı gerçekleştirdiklerini belirtilirken, bu hatta OSB, Yenikent-1 ve Yenikent-2 adında üç yeni istasyon kurduklarını ifade etti. “Böylece Başkentray banliyö hattını Yenikent’e kadar uzatmış olacağız. Projemiz tamamlandığında Başkentray Banliyö Hattını Sincan İstasyonu üzerinden 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Yenikent’e entegre edeceğiz.” dedi. Uraloğlu, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu hızlı, güvenli ve ekonomik bir toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacaklarını da vurguladı. İltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşıyacaklarını ekleyerek, Kazan Soda fabrikasında üretilen soda külünü hızlı bir şekilde limanlara ulaştırarak ülkeye ekonomik katkı sunacaklarını bildirdi.
Ayrıca Uraloğlu, soda külünün tırlarla taşınmasından demiryoluna kaydırılması ile karbon emisyonlarının azalmasına katkı sağlayacaklarını aktararak, projenin hem ulaşım kapasitesini artıracağını hem de bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacağını belirtti. Bu durumun, Türkiye’nin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracak önemli bir adım olacağına işaret etti.
“268 PERSONELİMİZ VE 127 MAKİNEMİZLE 7/24 ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
Uraloğlu, projenin altyapı işlerinde %85, üstyapı işlerinde ise %44 oranında ilerleme kaydettiklerini belirtti. Inşa ettikleri 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelinin %99’unun tamamlandığını, 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün inşasında ise %88’lik bir orana ulaştıklarını açıkladı. Üstyapı için gerekli olan 3 bin 560 ton raydan 3 bin 467 tonunu sahaya sevk ettiklerini ve sahada şu anda 268 personel ve 127 makine ile 7/24 aralıksız çalıştıklarını ifade etti.
PROJE GENELİNDE YÜZDE 90 FİZİKİ İLERLEME KAYDEDİLDİ