ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından NATO Karargahı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rubio, ABD’nin uyguladığı tarifelerin piyasalarda yarattığı çöküşe ilişkin yapmış olduğu açıklamada, piyasalardaki dalgalanmaların temel sebebinin küresel ticaret düzeninde gerçekleşen önemli değişim olduğunu belirtti. “Eğer bir şirketiniz varsa ve ürünlerinizin büyük bir kısmını Çin‘de üretiyorsanız, bir anda hissedarlar ve borsa oyuncuları, Çin’de üretim yapmanın artık pahalı olduğuna karar verdiği anda hisse senetleriniz düşer” dedi. Ancak, piyasa kuralları belirlendiğinde, bu kurallara uyum sağlanabileceğini vurguladı.
Rubio, ABD’nin dünyanın en büyük tüketici pazarına sahip olduğunu ve yeniden üretim yapan bir ülke haline gelmeyi hedeflediklerini ifade etti. “Bunun için küresel ticaret düzenini yeniden şekillendirmeliyiz” diyerek, üretim yapmayan bir ülke olarak bu durumda devam edemeyeceklerinin altını çizdi. ABD’liler için istihdam sağlamanın ve üretim yapabilmenin şart olduğuna dikkat çeken Rubio, “Çin örneğine baktığımızda, hiçbir şey tüketmiyor, sadece ihraç ediyor, piyasaları boğuyor ve bozuyorlar. Üstüne bir de vergiler ve engeller koyuyorlar” şeklinde ifadeler kullandı. “Başkan, küresel ticaretin mevcut durumunun ABD için zararlı olduğuna ve başkalarının işine yaradığına karar verdi ve bunu yeniden düzenleyecek” dedi.
Grönland Meselesi Üzerine Açıklamalarda Bulundu
Rubio, Grönland’ın ilhakı ile ilgili gelen bir soruya yanıt verirken, “Hiç kimse hiçbir yeri ilhak etmiş değil. Bu durum, tamamen Grönland halkına bağlı. Grönland halkının kendi geleceğini tayin hakkına saygı duyacağız” diye konuştu. Grönland halkının bir noktada Danimarka’dan bağımsız olmak isteğini dile getirdiğini hatırlatan Rubio, “Eğer bu kararı verirlerse, ABD muhtemelen devreye girip, ‘Tamam, sizinle bir ortaklık kurabiliriz’ demeye hazır olacaktır” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump‘ın Grönland için Danimarka’ya karşı güç kullanmaktan çekinmeyeceği yönündeki ifadeleri de sorulunca Rubio, “Hayır, kendisinin söylediği, Grönland’ın Çin ya da Rusya gibi yabancı bir güç tarafından tehdit edilmesi halinde hiçbir seçeneğin göz ardı edilmeyeceği şeklindeydi” yanıtını verdi.
Rusya ile Müzakereler Hakkında İfadeler
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in müzakerelere yönelik tutumunu değerlendiren Rubio, “Belki de öyle olabilir. Henüz bilmiyoruz ama bunu oldukça yakın bir zamanda öğrenmiş olacağız” diyerek, Rusya’nın barış isteyip istemediğini belirleyecek olanın eylemleri olduğuna dikkat çekti. “Eğer barış yönünde ilerleme kaydedemiyorsak, dikkate almamız gereken bazı unsurlar var” ifadelerini kullanan Rubio, “Eğer yeni bir askeri harekat başlatması söz konusu olursa, bu oldukça net bir işaret olur” şeklinde konuştu.
Ukrayna’daki ateşkes ihlalleri hakkında da yorum yapan Rubio, “Bu hala bir savaştır ve biz bu savaşın bitmesini istiyoruz” dedi. Bu kapsamda, “Eğer yeni bir askeri harekat başlatırlarsa, bu onların barışla ilgilenmediklerinin açık bir göstergesi olur” diyerek endişelerini dile getirdi.
Çin’in Askeri Genişlemesi Üzerine Vurgular
Rubio, açıklamasında