Söke’de yaşayan 18 yaşındaki E.E, yemek çatalı yuttuğu şikayetiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi’ne ambulansla sevk edildi.
Hastanede yapılan röntgen muayenesinde, E.E’nin yemek borusunda 18 santimetre uzunluğunda bir çatal bulunduğu belirlendi.
Uzman hekimler, çatalı ağız yoluyla çıkarmak için endoskopi yapmayı denedi, ancak yemek ve nefes borusuna zarar verme riski nedeniyle, midenin kesilerek çatalın çıkarılmasına karar verildi.
ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Salih Çokpınar ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Akay Edizsoy’un liderliğindeki ekip, midede kesik yaparak çatalı başarıyla çıkardı.
Yoğun bakımda birkaç gün kalan hasta, sağlığının düzelmesi üzerine servise alındı.
Dr. Edizsoy, bozuk para, toplu iğne ve çivi gibi küçük nesnelerin yutulmasının sık görülmesine rağmen, çatal gibi büyük bir nesnenin yutulmasının son derece nadir olduğunu ifade etti.
Vakayı ilk duyduğunda şaşırdığını belirten Edizsoy, “Büyük bir çatalın tamamen yutulduğunu öğrendiğimde, bunun doğru olamayacağını düşündüm. Hasta 18 yaşında ve yabancıydı; Türkçesi zayıf olduğu için bazı yanlış anlaşılmalar olabileceğini düşündük. Ancak hastanın görüntüsünü aldığımızda gerçekten yemek borusunda bir çatal olduğunu tespit ettik.” dedi.
“ÇİVİ GİBİ, İĞNE GİBİ TUTULAMAZ”
Yemek borusunun zarar görmesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Edizsoy, bu yüzden oldukça endişelendiğini belirtti:
“Endişemiz bu yüzden fazlaydı. Ancak yapılacak endoskopi ile ciddi bir yaralanma olmadığını öğrendik. Endoskopiyle çıkaramadık çünkü çatal oldukça büyüktü ve endoskopik aletlere uygun değildi. Büyük bir yemek çatalı olduğundan kendi ağırlığı da mevcuttu. Çivi ya da iğne gibi tutulup çekilemiyor. Bu nedenle karın bölgesinde kesik açarak midenin içine ulaştık ve oradan çıkarmayı hedefledik. Ameliyat sayesinde bu çatalı çıkarmayı başardık.”
“BU DENLİ BÜYÜK BİR CİSMİN YUTULMASI NADİR”
Bu ilginç durumu bilim dünyasıyla paylaşacaklarını de belirten Edizsoy, “Yabancı cisim yutulmasına dair birçok vaka mevcut; fakat bu tür sıra dışı nesneler oldukça nadirdir. Bu nedenle, bilimsel açıdan diğer meslektaşlarımızla paylaşmayı düşünüyoruz. Bu konuda bir makale kaleme alacağız. Böyle büyük bir nesnenin yutulması alışılmadık bir durum, benzer bir durumla hiç karşılaşmamıştım.” dedi.
Dr. Edizsoy, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve hayati tehlikenin yüksek olmasına rağmen, kötü bir sonuç gelişmeden hastanın iyileşmesinin kendilerini sevindirdiğini sözlerine ekledi.
AA