Teknoloji ve girişimcilik dünyasını bir araya getiren Webrazzi Summit 2024 etkinliğinde konuşan Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinde ve katma değerli üretimde hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirtti. Bakanlık olarak girişimcilerin önü açmak ve bu alanı daha da geliştirmek için çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Kacır, kamuoyuna sunulan Ulusal Girişimcilik Stratejisi’ni hatırlatarak, “Bu strateji çerçevesinde attığımız adımları ekosistem paydaşlarıyla birlikte tasarlıyoruz. Bir teknogirişim konseyimiz mevcut. Bu konsey içerisinde yatırımcılar, girişimciler, kamu temsilcileri ve akademisyenler bir arada çalışarak yol haritamızı oluşturuyor.” dedi.
Bakan Kacır, geçtiğimiz yıl bazı taahhütlerde bulunduğunu hatırlatarak, bu taahhütlerin önemli bir kısmını hayata geçirdiklerini aktardı.
Girişim sermayesi fonlarının gelişimi için kritik adımlar attıklarını ifade eden Kacır, “Bu fonların Türkiye’de daha kolay kurulabilmesi için gerekli düzenlemeleri girişimcilik konseyimiz önerdi ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bunu gerçekleştirdi. Ayrıca, Türkiye’de kullanılan fonların yurtdışında daha fazla yatırım yapabilmesini sağlayacak düzenlemeleri de hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.
Kacır, “Belki bu ilk etapta şaşırtıcı görünebilir. ‘Neden yurtdışına yatırım yapılmasını kolaylaştırdınız?’ diye düşünebilirsiniz. Ancak eğer fonların uluslararası yatırımlarını teşvik etmezseniz, Türkiye’de fon kurulumu zorlaşır. Dolayısıyla hedefimiz, Türkiye’de daha fazla fon kurulmasını sağlamak ve girişim sermayesi yatırım fonlarını genişletmekti.” ifadesini kullandı. Çalışanlar için hisse opsiyonuyla ilgili bir düzenleme yapacaklarını duyurduklarını belirten Kacır, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kanunun çıkarıldığını ve bu gelişmenin teknoloji girişimciliği ekosistemi için anlamlı bir adım olduğunu ifade etti.
Kacır, fonlara kamu desteği sağlama uygulamalarını devam ettirdiklerini ve güçlendirdiklerini ifade etti. Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bilişim Vadisi Bilişim Sermayesi Fonu ve kalkınma ajansları yoluyla toplam 7 milyar 300 milyon lira kamu kaynağının girişim sermayesi fonlarına yönlendirildiğini aktardı.
Kacır, bu fonlarla 67 milyar liralık bir kaynak ortaya çıktığını vurgulayarak, “Büyük teknoloji şirketlerinin ve AR-GE yapan firmaların, kamu desteklerinden yararlanarak ekosisteme katkı sunması için bir düzenleme gerçekleştirdik. Bu şirketlere girişim sermayesi fonlarına veya teknoloji girişimlerine yatırım yapma zorunluluğu getirdik. Şu ana dek 3 milyar 700 milyon lira, bu kapsamda büyük şirketler ve AR-GE merkezleri tarafından girişim sermayesi fonlarına veya teknoloji girişimlerine yönlendirildi.” sözlerini kullandı. Ayrıca, bireysel emeklilik fonlarının girişim sermayesi fonlarına yönlendirilmesine yönelik düzenleme yapacaklarını ve bunun başarıyla tamamlandığını da belirtti.
“Melek yatırımcılığı yenileniyor”
Melek yatırımcılığını yeniden gözden geçirdiklerini söyleyen Kacır, bireysel katılım sermayesi mevzuatında yenilikler yapacaklarının altını çizdi. Ayrıca, çalışanlar için girişimcilik izni uygulamasının başlatılacağını duyurdu. Kacır, bu izni doğum iznine benzeterek, “Çalışanların doğum izni hakkı varsa, girişimcilik izni hakkı da olmalı.” dedi.
Tecrübe sahibi teknoloji girişimlerinin başarı oranının yüksek olduğunu vurgulayan Kacır, “Kaybedecek bir şeyi olan, ancak önemli birikime sahip profesyonelleri girişimciliğe yönlendirmek istiyoruz. Bu amaçla iş hayatlarında risk almadan yeni fırsatlar sunmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin Tech Visa uygulamasına ilişkin bilgi veren Kacır, uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile duyurulduğunu hatırlattı. “Yetenek transferi uygulamamızla bir adım atmıştık, şimdi bunu çok daha kapsamlı hale getiriyoruz.” dedi. Türkiye’ye teknoloji girişimleri ve uzmanları çekmek, ikamet ve çalışma izinlerini kolaylaştırmak için gerekli adımları attıklarını vurguladı.
Kısa süre içinde Türkiye Tech Visa programını başlattıklarını belirten Kacır, bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin teknoloji girişimlerini çekme konusunda rakiplerinin önüne geçeceğine inandığını dile getirdi. “Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Yaş ortalamamız 33. Dolayısıyla bu, teknolojik girişimcilikteki en büyük avantajımız.” dedi.
Kacır, TÜBİTAK BiGG desteklerini BİGG fonuna dönüştürdüklerini ve geçen yıl ilk uygulamanın gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin 2024’ün ilk 9 ayında Avrupa’da en fazla tohum öncesi yatırım alan ülke olduğunu vurguladı.
TÜBİTAK BİGG Fonunun bu süreçte önemli bir rol oynadığına değinen Kacır, “Fon, bu yılın ilk 9 ayında 228 yatırıma, fikir aşamasında yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin lira yatırım yaptı. Önümüzdeki dönemde Türk özel sektörünün bu fona katılımını artırmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Terminal İstanbul, dünyanın en büyük teknoloji girişimciliği merkezi olacak”
Kacır, İstanbul’un vizyon projesi Terminal İstanbul’un, dünyanın en büyük teknoloji girişimciliği merkezi olacağını belirtti. “Atatürk Havalimanı yıllar boyunca önemli bir buluşma noktasıydı. Şimdi o terminali muazzam bir teknoloji girişimciliği merkezine dönüştürüyoruz.” dedi.
Terminal İstanbul’un Türkiye’nin en büyük teknoparkını barındıracağını kaydeden Kacır, “Bu, geleneksel teknoparklardan farklı olacak. Farklı paydaşlar tarafından yönetilecek birçok hızlandırma programı sunan dev bir merkez olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kacır, Terminal İstanbul’un geliştirme altyapıları ve laboratuvarların yer alacağı bir merkez olacağını, “Burası, İstanbul’un ve Türkiye’nin teknoloji girişimciliği için büyük değer katacak. 34 farklı hızlandırıcı program planlıyoruz.” dedi.
“Terminal İstanbul’un, devlet yönetimiyle değil, tüm ekosistemle birlikte gelişmesini hedefliyoruz.” diyen Kacır, böylece sağlık, oyun, finans ve savunma teknolojileri gibi alanlarda birçok paydaşın bir araya geleceği bir merkez kurmayı planladıklarını aktardı.
Kacır, Türkiye’nin tüm şehirlerinde yüzlerce girişim ofisi kurulmasının önemine değinerek, “Bu aşama, girişimcilik yolculuğumuzu daha geniş kitlelere ulaştıracak.” dedi.
Teknofestlerin artık girişim fabrikasına dönüştüğünü vurgulayan Kacır, “Geçtiğimiz yıl Teknofest’te 790 bin takımda 1 milyon 650 bin genç yer aldı.” dedi. Kacır, Türkiye’nin bu alanda kurduğu AR-GE ve inovasyon altyapısının büyük başarılar getireceğine inandığını belirtti.
“9 ayda Türkiye’nin teknoloji girişimlerine 700 milyon dolar yatırım yapıldı”
2023’ün ilk 9 ayında Türkiye’nin teknoloji girişimlerine yaklaşık 700 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Kacır, “Salgın sonrası dönemde yatırımlar toplam 4,5 milyar dolara ulaştı. Ancak 2024’te toparlanmanın başladığını görüyoruz.” diye konuştu.
Hisseye dönüştürülebilir tahvillerin, girişimcilik konseyinde gündeme alındığını belirten Kacır, SPK’nın bu konuda ilk adımı attığını vurguladı. “Bu tahvillerin, girişim sermayesi fonları aracılığıyla daha kolay bir şekilde hisseye dönüştürülmesi için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.” dedi.
Kacır, girişimcilerin önünü açmak için her türlü adımı birlikte atmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin en iyi teknoloji girişimciliği ülkesine dönüşmesi için gereken her şeyi yapacağız.” şeklinde konuştu.