1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi!

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayram dönemlerinde, düzensiz beslenme ve aşırı tatlı tüketimi, sağlığımız için önemli tehditler oluşturabilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, Diyetisyen Fatma Betül Çelebi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, bayramdaki yanlış beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkileri üzerine önemli bilgiler sundular. Uzmanlar, aşırı tatlı ve şekerli gıdaların kalp ve sindirim sistemi üzerinde yaratabileceği riskler konusunda uyarıda bulunarak, bayramda dengeli ve kontrollü beslenmenin önemini vurguladılar. Sağlıklı bir bayram geçirmenin temel unsurlarından biri olarak, aşırı tatlıdan kaçınmak, bol su içmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı önerdiler.

Dengeli Beslenme ve Su Tüketimi Önerileri

Ramazan sonrasında huzursuz bağırsak sendromuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Ramazan ayında, pek çok insan iftara yakın zamanlarda mide boşluğunun hissedilmesi nedeniyle huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalarının rahatlama hissettiğini gözlemlemiştir. Bağırsak sistemi, yeme içmemizle doğrudan bağlantılıdır. Eğer bayram süresince bu rahatlama hissini sürdürürlerse, huzursuz bağırsak sendromuna bağlı şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi gastrointestinal semptomlarda belirgin iyileşmeler olacağını söyleyebilirim. Bayramda sabah kahvaltısına hafif başlangıçlarla, protein kaynakları olan yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Bayramda geleneksel tatlı ve şekerlerin tüketimi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Özellikle şişkinlik, kabızlık ya da zaman zaman ishal yaşayan hastalara az miktarda ve dengeli beslenmelerini, düzenli egzersiz yapmalarını ve günlük en az 2.5 litre su içmelerini öneriyorum” diye ifade etti.

Bayramda beslenme önerileri

Bayramda Tatlı ve Şeker Tüketimi

Bayramda geleneksel şekilde tatlı ve şekerli gıdaların fazla tüketildiğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Aşırı şeker tüketimi, vücudumuz için toksik bir maddeye dönüşmeye başlayabilir ve pek çok sağlık sorununa yol açar. Uzun vadede aşırı şeker yüklemesi obeziteyi artırırken, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olur. Bununla birlikte, şekerin fazla alınması kalp damar sağlığını tehdit eden riskler oluşturur ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilendirilen bir faktördür. Bu nedenle bayramda tatlı ve şekerli gıdalara dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır” sözleriyle uyarılarda bulundu.

Kardiyoloji uzmanı önerileri

Sağlıklı Beslenme ve Akdeniz Diyeti

Yıl boyunca dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kılıçaslan, “Kalori kısıtlaması yapmak ve aşırıdan kaçınmak sağlıklı bir yaşamın temel taşlarıdır. Aksi takdirde, aşırı şeker ve kalori alımı ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Özellikle içeceklerdeki gizli şekerlerin

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!