1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Hayat Kurtarır!

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Hayat Kurtarır!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda zehirlenmesi durumunda derhal müdahale edilmesi gerekir ve öncelikle zehirlenmenin kaynağı belirlenmelidir. Hem bireysel hem de toplu biçimde gıda zehirlenmesi yaşamak mümkündür. Acil müdahale büyük bir öneme sahiptir, zira geç kalındığında hastayı kurtarmak zor olabilir. Müdahale ne kadar erken yapılırsa, etkisi o denli fazla olur. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlı bireyler bu konuda son derece hassas olmalıdır.

Gıda zehirlenmesine karşı ne yapılabilir?

Gıda zehirlenmesinin nasıl geçeceği ve neyin etkili olacağı, zehirlenmenin ne tür bir neden kaynaklandığıyla doğrudan bağlantılıdır. İlk müdahale esnasında zehirlenmenin kaynağı net olarak tanımlanmalıdır.

Zehirlenme şüphesi halinde atılacak ilk adım bol su içmektir. Gıda zehirlenmesi genellikle ishal veya bulantı ile birlikte yaşanır. Bu durum vücudun ciddi oranda su kaybetmesine neden olabilir. Dengenin sağlanması adına yeterli miktarda su tüketmek son derece önemlidir.

Gıda zehirlenmesi nasıl iyileşir?

Gıda zehirlenmesinin belirtileri ile tedavi süreci iç içe geçmiş durumdadır. Belirtilere göre uygun bir tedavi ve müdahale gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca, ev ortamında gıda zehirlenmelerinin meydana gelmesini önlemek de mümkündür.

Bu noktada kişisel hijyen büyük bir rol oynar. Ancak dışarıda meydana gelebilecek gıda zehirlenmelerinin riskini de azaltmak için hijyenik olmayan yerlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Zehirlenme belirtileri ne zaman görülür?

Gıda zehirlenmesi yaşayan bireylerde ilk belirtiler çoğu zaman bir an içinde ortaya çıkabilir. Ancak bazı durumlarda belirtilerin belirmesi daha uzun sürebilir. Evde ya da dışarıda meydana gelen gıda zehirlenmeleri farklı zaman aralıklarında kendini gösterebilir.

Genel olarak gıda zehirlenmesi belirtileri yarım saat ile 8 saat arasında gözlemlenebilmektedir. Belirtilerin kötüleşme süreci ise 6 saat ile 1 gün arasında değişiklik gösterebilir.

Gıda zehirlenmesi ne kadar sürede anlaşılır?

Bir kişi gıda zehirlenmesi geçirdiğini en az yarım saat, en fazla ise 72 saat içinde anlayabilir. Belirli belirtileri takip ederek, gıda zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığı veya bunun ne tür bir zehirlenme olduğu anlaşılabilir. Bilinen gıda zehirlenmesi belirtileri şunlardır:

  • İshal
  • Bulantı
  • Kusma
  • Zehirli besinlere karşı tepki verme
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Aşırı terleme

Gıda zehirlenmesi durumunda kusmak faydalı mı?

Kusmanın, gıda zehirlenmesi geçirdiği düşünülen kişiler için faydalı olabileceği bilinmektedir. Mide içerisinde kalan toksinler, kusma sırasında dışarı atıldığında, bağırsaklara geçişin önüne geçer. Bu nedenle kusma, zehirlenme durumlarında önerilen bir eylemdir.

Eğer zehirlenen kişi az miktarda kusarsa, bu tüm toksik besinlerin atılmamasına yol açabilecektir. Toksinlerin bir kısmı halen bağırsaklarda kalabilir. Bu noktada zehirlenmiş kişide ishal belirtileri de gözlemlenebilir.

Gıda zehirlenmesi durumunda neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmesi süresince bol sıvı, özellikle su tüketimi oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu süreçte yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kusma ve ishal vücutta sıvı kaybına sebep olacağından, bol miktarda sıvı almak oldukça kritiktir.

Gıda zehirlenmesi ne zaman geçer?

Besin zehirlenmesi yaşayan bireylerde belirtiler genelde 2 ila 3 gün içinde kendiliğinden azalır ve kaybolur. Bu durumda tedavi uygulanmasına gerek kalmayabilir. Fakat yine de risk almamak ve zehirlenme şüphesi olduğunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Gıda zehirlenmesi kendiliğinden geçer mi?

Hafif derecedeki gıda zehirlenmeleri kısa süre içinde kendiliğinden geçebilir. Belirtiler birkaç gün içinde azalmış ya da tamamen ortadan kalkmış olabilir. Kendiliğinden geçen gıda zehirlenmeleri mümkündür, ancak risk almamak daima en iyisidir.

Gıda zehirlenmesi sonrası ne tür gıdalar tüketilmeli?

Zehirlenen kişi, zehirlenme sürecinde ve sonrasında tüketmesi gereken belirli yiyecekler vardır. Mideyi rahatlatmak amacıyla önerilen besinler şunlardır:

  • Limon
  • Zencefil
  • Nane çayı
  • Probiyotik gıdalar
  • Muz
  • Pirinç
  • Elma püresi
  • Bol su

Gıda Zehirlenmesinde Erken Müdahale Hayat Kurtarır!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!