Milliyet.com.tr/ÖZEL Yeme içme sektöründe, restoran işletmelerinin bahşiş uygulamaları yeni bir tartışma konusu haline geldi. Geleneksel olarak, restoranlarda bahşiş müşterinin gönlüne bağlı olarak, aldığı hizmetten memnun kaldığında ek olarak verdiği bir para olarak tanımlanıyor. Ancak bazı restoranlar, adisyonlarına zorunlu bir bahşiş kalemi ekleyerek, toplam bedelin yüzde 20’sini bahşiş olarak talep etmeye başladılar. Bu durum, birçok tartışmaya ve rahatsızlığa yol açtı.
Modern çağda çoğu kişi, yemeklerin ardından ödemelerini kredi kartıyla yapıyor. Ancak, restoranların müşterilere zorunlu bahşiş uygulaması yapmalarının yasal olup olmadığı sorgulanmakta. Müşterilerin de özellikle böyle bir uygulamanın bulunması halinde önceden bilgilendirilip bilgilendirilmediği, istemedikleri halde bu ücreti ödemeye zorlanıp zorlanamayacakları ve şikayet yolları gibi birçok soru akıllarda.
‘BU BAHŞİŞ DEĞİL, ZORLA ALMADIR’
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbraim Güllü, bu konudaki görüşlerini Milliyet.com.tr’ye şöyle açıkladı: “Bahşiş, gönüllü bir şekilde verilen bir miktardır. Ancak adisyon üzerinde belirtilen servis ücreti ya da bahşiş yöntemi, zorla alınmaktadır. Bahşiş olabilmesi için müşteri rızası gerekmektedir.” Bu açıklamalar, birçok kişinin bu uygulamayı sorgulamasına neden oldu.
TÜKETİCİLER ÖDEMEK ZORUNDA MI?
Güllü, tüketicilerin gerek kuver gerekse servis ücreti adı altında alınan ücretlerle ilgili bir ödeme zorunluluğu bulunmadığını belirtiyor. Müşteriye istenmeyen ürünler masada sunulursa, bu konuda önceden bilgilendirilmiş olmaları gerektiğini de vurguluyor. Aksi takdirde masaya getirilen ürünlerden dolayı ödeme yapılması beklenemez. Bu durum, tüketici yasaları açısından son derece önemlidir çünkü sipariş edilmeyen ürün veya hizmetler için ücret talep edilmesi yasal değildir.
MÜŞTERİ ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLSE BİLE ÖDEMEK ZORUNDA MI?
Restoranlarda, menü altında “servis ücreti” ibaresinin yer alması veya girişte bir bildirim bulunması, işletmelerin bu tür ücretleri talep etmesi için yeterli bir dayanak oluşturmaz. Türkiye’nin tüketici kanunları, bu tür uygulamaları kapsamaz ve mevcut mevzuata göre, tüketiciler zorunlu ödeme yapılamayacağını bir kez daha gözler önüne sermektedir.
KUVER ÜCRETİ YASAL MI?
Türkiye’deki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. ve 7. maddeleri uyarınca, bir işletme, tüketicinin başka bir ürün veya hizmet satın almasını şart koşamaz. Ayrıca, sipariş edilmeyen ürün ya da hizmetler için bedel talep edilemez. Özetle, tatların tadına bakmadan faturalandırılan hizmetler, yasal olarak geçerli değildir.
MÜŞTERİ ÜCRETİ ÖDESE İLE GERİ İADE ALABİLİR Mİ?
Tüketiciler, kuver ücreti gibi haksız bir uygulamayla karşılaştıklarında, bu ücretin iadesini talep edebilirler. Ödeme yapmaları durumunda, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak, ödendiği ücreti ticari faiziyle geri almak için gereğini yapabilirler.
MÜŞTERİ NEREYE BAŞVURU YAPABİLİR?
Kuver ücreti ile karşılaşan tüketicilerin