Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir yaşam için atılabilecek en önemli adımlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Sigarayı bırakmak isteyen birçok birey, geleneksel sigara yerine elektronik puff sigaraları tercih etmeye başlamıştır. Ancak, bu tercihin gerçekten daha az zararlı olup olmadığı konusunda ciddi endişeler bulunmaktadır.
‘SİGARADAN DAHA TEHLİKELİ HALE GELDİ’
Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, puff cihazlarının içeriklerinin büyük üreticilere devredilmesinin ardından önemli değişikliklere uğradığını belirtmiştir. Dr. Göğüş, “Bu cihazlar artık sigara kadar zararlı, hatta daha tehlikeli hale gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), puff cihazlarının sigara içenler için ciddi sağlık riski oluşturduğunu ve akciğer hastalıklarına bağlı ölümlere yol açtığını bildirmektedir. Özellikle 2019 yılında Amerika’da puff cihazlarının kullanımından kaynaklı 2 bin 800’den fazla akciğer hastalığı vakası rapor edilmiştir” demiştir. Bu durum, puff cihazlarının sağlık üzerindeki tehditlerini daha da görünür kılmaktadır.
KALP VE AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR
Nikotin, puff cihazları ile geleneksel sigaraların ortak bir tehlikesi olarak öne çıkmaktadır. Uzm. Dr. Güler Göğüş, nikotinin bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu belirterek, “Nikotin kalp hızını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu durum zamanla kalp hastalıkları riskini artırır” demiştir. Göğüş, puff cihazları ile yapılan araştırmaların astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve farklı solunum rahatsızlıkları ile ilişkili olduğunu gösterdiğini açıklayarak, akciğer sağlığına olduğu kadar kardiyovasküler sisteme de ciddi zararlar verdiğini vurgulamıştır.
PUFF CİHAZLARININ SİGARAYI BIRAKMADA ETKİSİ YOK
Sigara bırakma sürecinde puff cihazlarının destekleyici bir araç olarak görüldüğü sıkça rastlanan bir yanılgıdır. Uzm. Dr. Güler Göğüş, “Puff cihazları, sigara bırakma tedavisi olarak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır ve Dünya Sağlık Örgütü de bu cihazları sigara bırakma yöntemi olarak önermemektedir” ifadesini kullanarak, bu cihazların ciddi sağlık riskleri taşıdığını ve sigara bırakmada herhangi bir katkı sağlamadığını dile getirmiştir. Özellikle puff cihazlarının, sigara bırakmaya yardımcı olmak yerine daha büyük sağlık tehditleri oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
GENÇLERDE NİKOTİN BAĞIMLILIĞINA SEBEP OLUYOR
Puff cihazlarının gençler