Milliyet.com.tr/ÖZEL – Tüketicilerin “marketfiyati.org.tr” isimli internet sitesi üzerinden yaptıkları fiyat karşılaştırmaları, bazı ürünlerde ciddi fiyatsal farklılıkların ortaya çıkmasına sebep oldu. Örnek vermek gerekirse, bir temizlik malzemesinin bir marketteki satış fiyatı 129 TL iken, başka bir markette 265.95 TL olarak belirlendi. Aynı markaya ait ürünlerin fiyatlarının bu kadar değişken olması, sosyal medyada geniş bir tartışma konusu haline geldi.
Bu fiyat farklılıkları durumunda, vatandaşların ne yapabileceği, eğer “marketfiyati.org.tr” web sitesindeki ürün fiyatı ile market rafındaki fiyat arasında bir farklılık oluşursa, bununla ilgili nasıl bir yol izleyebilecekleri merak ediliyor. Tüketicilerin aynı ürün için iki katı fiyata maruz kalmaları durumunda ne gibi adımlar atabilecekleri de oldukça önemli bir konu. Yeni uygulama market fiyatlarını nasıl etkileyecek sorusu, bu süreçte akıllarda yer etmektedir.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, milliyet.com.tr’ye yaptıkları açıklamalarda tüketici hakları ve yeni uygulamaların detaylarını değerlendirdi.
TÜKETİCİ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİR?
Aydın Ağaoğlu, “Yeni uygulama ile birlikte tüketiciler artık fiyatları karşılaştırma şansına sahip olacaklar. Eğer arada aşırı bir fark gözlemlenirse, bu durumu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet edebilirler.” dedi. Fiyatların benzer şekilde olmaması gerektiğinden, bu tür durumlar Rekabet Kurulu’na da bildirilmelidir. Eğer yapılan incelemede ortak bir fiyat belirlemesi olduğu tespit edilirse, büyük idari para cezalarının uygulanabileceği ifade edildi. Örnek olarak, geçmiş dönemde 5 büyük market zincirine toplam 2.7 milyar TL ceza kesilmişti.
PARA İADESİ TALEP EDİLEBİLİR Mİ?
Yasal olarak fiyat etiketlerinde fiyat değişiklik tarihini belirtme zorunluluğu bulunmaktadır. Tüketicilerin bu noktayı dikkate almaları da büyük önem taşır. Eğer kasa fiyatı ile internet sitesinde yer alan fiyat arasında bir farklılık varsa, hem Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunup, hem de o fiyat farkının iadesini talep etme hakları bulunmaktadır.
‘TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİYAT UYGULANIR’
Market fiyatlarının internet ortamına anlık olarak yansıtılması ve etiket fiyatları ile uyumlu olması yasalarla zorunlu hale gelmiştir. “Biz fiyatı az önce değiştirdik ama siteye girmedik” gibi ifadeler geçerli olmayacak. Eğer market fiyatı güncellendiyse, etiket fiyatının da güncellenmesi gerekmektedir. Yapılmadığı taktirde, tüketici lehine olan fiyat geçerli olacaktır.”