Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi (SBTi), bir şirketin uzun ve kısa vadeli hedef ve çalışmalarını 260 kriter doğrultusunda değerlendiren bir süreç işletmektedir. Bu değerlendirme sonucunda, Türkiye’den SBTi onayı alabilen ilk şirket olan Migros’un, aynı zamanda dünyada bu onuru taşıyan 26. gıda perakendecisi olduğu açıklandı. Migros, 2030 yılı için belirlediği karbon emisyonu azaltım hedefinin ve 2050 yılı için belirlemiş olduğu net sıfır hedefinin tutarlılığını ve metodolojisini başarıyla onaylatmayı başardı.
Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “SBTi’dan aldığımız onay ile, iyi gelecek planımızda yer alan iklim yol haritamızdaki bilimsel temelli metodolojimizin doğruluğu, yakın ve uzak vadeli karbon net sıfır hedeflerimizin tutarlılığı ve güvenilirliği dünya normunda tescillendi.” ifadelerine yer verdi. Bu onayın yanı sıra, Migros’un 2026 yılı sonuna kadar toplam enerji tüketiminin üçte birini kendi güneş enerjisi santrallerinden elde etmeyi planladığı belirtildi. Bu hedefe ulaşmak için, şirketin art arda yeni güneş enerjisi santralleri devreye alma çalışmaları sürmektedir.
Tort, Migros’un iştiraklerinden biri olan Migen’in önemli yatırımlar yaparak enerji verimliliğini artırdığını da sözlerine ekledi. İklim değişikliği ile mücadelenin önemli bir parçasının bilimsel verilere dayanarak mevcut durumun belirlenmesi, ölçülmesi ve doğrulanması olduğuna dikkat çeken Tort, geçmişte gerçekleştirdikleri oranların gelecekte yapacakları somut çalışmalar için bir kanıt niteliği taşıdığını belirtti. Şirket, son üç yılda doğrudan karbon emisyonları azaltım hedefinin üçte birini aştığını vurguladı.
Özgür Tort, “Bilimsel verilerle 2030 yılı sonuna kadar karbon emisyonunda toplam %42 azaltım, 2050 yılına da Net Sıfır hedefleri için somut adımlarla ilerliyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca şirket, iklim değişikliği ile mücadelede etkili bir sonuç elde edebilmek için iş ortaklarıyla da yakın iş birliği gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu yaklaşım, Migros’un sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik kararlılığını ve üretim süreçlerinde çevresel etkiler konusunda nasıl daha sorumlu adımlar atılabileceğini göstermektedir.