Yapılan arkeolojik incelemeler, tütünün sigara içen bireylerin kemiklerinde yaşamları boyunca ve sonrasında da uzun süreli etkiler bıraktığını gösterdi. Leicester Üniversitesi’nden bilim insanları, 12. ve 19. yüzyıllarda İngiltere’de gömülen insan kalıntılarını inceleyerek, tütünün kemiklerde yarattığı derin tesirleri ve kırık riskinin artışı gibi kemik sağlığı ile ilgili sorunlar arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLDU
Araştırmada, tütünün yaklaşık 500 yıl önce Batı Avrupa’ya girişi ile insan iskelet yapısında önemli değişiklikler meydana geldiği vurgulanmaktadır.
Arkeologlar, bir iskeletin bir sigara içeni temsil edip etmediğini anlamak için dişlerdeki kanıtları inceler, pipo kullanımı nedeniyle oluşan lekeleri ya da aşınmaları ararlar. Ancak bu yaklaşım, dişlerin eksik olduğu durumlarda genellikle etkili olmuyordu.
Leicester Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, hem tütün kullanan bireylerin hem de sigara içip içmediği belirsiz olan kişilerin 323 kortikal kemiğini analiz etti. Bu kemikler, kemiklerde dayanıklılık sağlayan yoğun dış tabakayı kapsıyordu.
Bilim insanları, kemiklerin moleküler yapılarını inceleyerek, sigara içenlerin kemiklerini sigara içmeyenlerden ayıran 45 farklı moleküler özellik tespit ettiler.
BARİZ İZLER BIRAKIYOR
Science Advances dergisinde yayımlanan bu araştırmada “Tütün tüketimi, insan kemiklerinde, tütün tüketimi hakkında bilgi sahibi olunmayan bireylerde tespiti mümkün kılacak kadar bariz izler bırakıyor. Arkeolojik insan iskelet kalıntıları, tütün ile ilişkili hastalıklar dahil geçmişteki sağlık ve patolojik durumları incelemek için kıymetli bir kanıt sağlama potansiyeline sahiptir.” denilmektedir.
Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Sarah Inskip, “Araştırmamız, geçmişte tütün kullanan ve kullanmayan kişilerin kemiklerinde önemli moleküler farklılıklar bulunduğunu gösteriyor. Bu bulgu, tütün kullanımının iskelet yapısının yapısını etkilediğine işaret ediyor. Süregelen araştırmamız, bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığını anlamaya odaklanmıştır; bu da tütün kullanımının belirli kas-iskelet ve diş sorunları için bir risk faktörü olmasını anlamada önemli sonuçlar doğurabilir.” şeklinde açıklama yaptı.
KEMİKLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DAHA AZ İNFLUENÇEDİ
Sigaranın yumuşak dokular ve organlar üzerindeki olumsuz etkileri (akciğer, mesane ve gırtlak kanserleri ile felç ve koroner arter hastalığı riskindeki artış gibi) iyi bir şekilde belgelenmişken, kemikler üzerindeki etkisi daha az tartışılmıştır.
Sigara içmenin düşük kemik yoğunluğu, kırık riski artışı ve periodontitis gibi kemik sorunları ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Sigaranın tarihsel olarak yaygınlığına ışık tutan bu araştırma, aynı zamanda tütünün insan sağlığı üzerindeki derin ve kalıcı etkilerini de gözler önüne sermektedir.