NHS, ağızda ciddi ve potansiyel olarak zararlı bir vitamin eksikliğine işaret eden ağrılı bir semptom konusunda halkı uyaran bir bildiri yayımladı. Vücudun optimal işlevi için belirli vitamin ve minerallere sahip olmanın büyük önemi vardır. Bu besin maddeleri genellikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni ile elde edilebilir.
Bununla birlikte, bazı bireyler sağlıklı beslenmelerine rağmen hala belirli vitamin eksiklikleri yaşayabilirler. Özellikle et, peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bolca bulunan B12 vitamini, vejetaryenler ve veganlar arasında yaygın bir eksiklik haline gelmiştir. Bu vitamin, sağlıklı kan ve sinir hücrelerinin korunması için gereklidir. B12 vitamini olmaksızın kan hücreleri, oksijeni etkili bir şekilde taşıyamaz ve bu durum anemiye yol açabilir.
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yorgunluk, karıncalanma hissi ve kilo kaybı yer almaktadır. Ancak, ağzınızda beliren iki belirti de bu vitaminden yoksun olduğunuzu gösterebilir. NHS, tıbbi literatürde glossit olarak bilinen, ağrılı ve kırmızı bir dilin bu eksikliğin bir işareti olabileceğini belirtiyor. Glossit, dilin rengini ve şeklini değiştirebilir ve bu durum dilin ağrılı, kırmızı ve şiş olmasına neden olur.
Ayrıca, iltihaplanma nedeniyle dilin pürüzsüz bir görünüm kazanması mümkündür; çünkü tat tomurcuklarını içeren küçük çıkıntılar uzar ve kaybolur. Ağız ülserleri de bir başka olası semptomdur.
Dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler şunlardır:
- Hızlı nefes alma veya nefes darlığı
- Baş ağrıları
- Hazımsızlık
- İştahsızlık
- Çarpıntılar
- Görme ile ilgili sorunlar
- Zayıf veya yorgun hissetmek
- İshal
- Hafıza, anlama ve yargılama sorunları (bilişsel değişiklikler)
Bazı durumlarda, B12 vitamini eksikliği beyninizi ve sinir sisteminizi etkileyen nörolojik semptomlara da neden olabilir:
- Uyuşma
- Kas güçsüzlüğü
- Hafif depresyon veya kaygıdan, kafa karışıklığı ve bunama gibi daha ciddi psikolojik sorunlara kadar değişen etkiler
- Denge ve koordinasyon sorunları
- İdrar tutamama
NHS, bu eksikliğin zamanında tedavi edilmemesi halinde nörolojik etkilerin kalıcı hale gelebileceği konusunda ciddi bir uyarı yapıyor. Sağlık kuruluşu, “Nörolojik sorunlar gelişirse, bazen geri döndürülemez olabilirler,” diye belirtiyor. Ek olarak, B12 vitamini eksikliğinin kısırlık, mide kanseri ve doğuştan gelen sakatlıklarla da ilişkilendirildiği ifade edilmektedir.
Sorunun teşhis edilmesi için kan testleri yapılabilir ve eczanelerde bulunan günlük B12 takviyeleri önerilebilir. Daha şiddetli vakalarda ise bir dizi enjeksiyon tedavisi önerilebilir.