Yemek borusu kanseri, genellikle erkeklerde görülen ve dünya genelinde kanserle ilişkili ölümlerin önemli bir sebebi olan bir hastalıktır. Bu konudaki detaylar, Prof. Dr. Abdullah Erdoğan tarafından açıklık getirilmiştir. Yemek borusu kanseri, boğazı mideye bağlayan özefagus adı verilen tüpte gelişmektedir. Prof. Dr. Erdoğan, “Tümörler yemek borusunun iç astarı olan mukozada meydana gelir. Toplumun bu kanser türü ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın önlenmesi ve tedavi sürecinde büyük bir engel teşkil etmektedir” şeklinde bilgi vermektedir.
Erken teşhisin tedavideki rolüne vurgu yapan Erdoğan, “Tedaviden olumlu sonuç almak açısından erken teşhis büyük bir önem arz etmektedir. Eğer belirtilerden biri veya birkaçı görülüyorsa, doktora başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak, kanserin oluşturabileceği hayatı tehdit eden durumlardan korunmaya yardımcı olur” demektedir. Özellikle doğu toplumlarında, örneğin Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde, yemek borusu kanseri vakalarının yüksek oranda görülmesi dikkat çekmektedir. Bu durumun başlıca sebeplerinden biri, beslenme şekli ile ilgili olduğu ifade edilmektedir. Tütsülenmiş gıdaların (örneğin tütsülenmiş balık) önemli bir risk faktörü olduğunun altı çizilmektedir.
Erdoğan, alkol tüketiminin de yemek borusu kanseri için ciddi bir faktör olduğunu belirtmektedir:
“Genel olarak toplumda aşırı alkol kullanımı, yemek borusu kanserinin diğer bir önemli risk faktörüdür. Batı toplumlarında alkol tüketimi, beslenme alışkanlıklarıyla kıyaslandığında öne çıkmaktadır. Türkiye’de ise, özefagus kanserinin en fazla görüldüğü bölge Doğu Anadolu’dur. Bunun sebepleri arasında aşırı sıcak çay tüketimi ve kötü yöntemlerle yapılan mangal yemekleri bulunmaktadır. Etlerin aşırı derecede kömürleşecek kadar pişirilmesi, besinin yapısını bozar ve kanserojen hale getirebilir. Dolayısıyla, tüm gıdaların; sebze ve meyveler de dahil olmak üzere doğal yollarla hazırlanması, bu kanser türü riskini önemli ölçüde azaltacaktır.”
Erdoğan, diğer risk faktörlerini şu şekilde sıralamaktadır:
“Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, kronik mide ekşimesi ya da asit reflüsü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), Barrett özofagusu, nadir görülen akalazya gibi durumlar, yemek borusu kanseri riskini artırmaktadır.”
Yutma Güçlüğüne Dikkat
Prof. Dr. Erdoğan, hastalığın erken evresinde genellikle görülen ilk belirtinin katı yiyecekleri yutma güçlüğü olduğunu ifade etmektedir. “Bu şikayetler, genellikle tanıdan birkaç ay önce başlayabilir; ancak hastalar tarafından sıradan bir yutma güçlüğü olarak algılanmakta ve ne anlama geldiği çoğu zaman bilinmemektedir. Di