Milliyet.com.tr/ÖZEL Son dönemde asgari ücret, memur ve emekli maaş zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte özel sektör çalışanlarına yönelik zam beklentileri de artmaya başladı. 2025 yılı için maaş planlama süreci, şirketlerin bu ay itibarıyla tamamladığı gözlemleniyor. Özel sektör çalışanları, Şubat ayı itibarıyla zamlı maaşlarını almaya başlayacaklar.
Yapılan bir ankette işverenlere asgari ücrete yapılan zam oranı soruldu. İşverenlerin yüzde 43’ü, yüzde 30 olan mevcut asgari ücretin üzerinde bir zam yapmayı planladıklarını belirtti. ‘Asgari ücretin üzerinde zam yapacak mısınız?’ sorusuna işverenlerin yüzde 43’ü “evet”, yüzde 32’si “hayır” yanıtı verirken, yüzde 25’i ise henüz karar vermediğini ifade etti.
İşverenler maaş planlamalarını büyük oranda tamamlamış durumda. Peki, özel sektörde maaş zammı oranları hangi aralıklarda olacak? Özellikle yüzde 30 ve üzeri zam yapılması mümkün mü? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, eğer ihtiyaç olursa asgari ücrete ara dönem içerisinde güncelleme yapılabileceğini duyurdu. Ancak şirketlerin, ara dönemde de inisiyatif alarak maaş güncellemesine gidip gitmeyeceği merak ediliyor.
‘ZAM İŞVERENİN TAKDİRİNDE’
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, iş kanununa göre maaş zamlarıyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtti. Eğer bir çalışan, asgari ücretin üzerinde bir maaş alıyorsa, zam oranının belirlenmesinin işverenin takdirine bırakıldığını ifade etti. Ancak iki istisna bulunduğunu da vurguladı. Bunlar; işçi ile işveren arasında iş sözleşmesinde belirtilen bir madde olması ve toplu iş sözleşmesine tabi bir işyerinde çalışılması olarak sıralandı.
‘MAAŞLAR TECRÜBE VE PERFORMANSA GÖRE DEĞİŞİR’
Yeni maaşların belirlenmesi aşamasında ayrıca personelin performansı ve tecrübesinin de dikkate alınabileceği belirtildi. Bununla birlikte, aynı departmanda çalışan iki personelin maaşlarının farklı belirlenmesi durumunun, iş kanununun eşit davranma ilkesine aykırı olabileceği ve bu durumun işçi için haklı fesih sebebini doğurabileceği hatırlatıldı.
NE KADAR ZAM YAPILMALI?
Hakkaniyet açısından, asgari ücretin 17 bin TL’den %30 zam ile 22 bin 104 TL’ye yükseltilmesi durumunda, asgari ücrete komşu olan diğer ücretlerde de en az %30’luk bir artış yapılmasının gerektiği ifade edildi.
ÖZEL SEKTÖRDE YÜZDE 30 VE ÜZERİ ZAM MÜMKÜN MÜ?
Evet, özel sektörde yüzde 30’un üzerinde bir maaş zammının mümkün olduğu belirtildi. Ancak bu durum, işletmenin maddi durumu ile doğrudan orantılıdır. Ülkenin geçmiş yıl enflasyonunun %44,38 olduğu ve bu yılki enflasyon hedefinin %21 olarak açıklandığı göz önüne alındığında, asgari ücretin bu yıl içinde bir kez daha revize edilmesi beklentisi de gündeme geldi.
ÖZEL SEKTÖRDE ZAM ARALIĞI NE OLUR?
Özel sektörde maaş zam oranın, genel olarak %30 ile %50 arasında değişiklik gösterebileceği öngörülüyor.
BAKAN IŞIKHAN’IN AÇIKLADIĞI ÜZERE A