1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Avrupa’da İstihdam Krizi: İşten Çıkarmalar Artıyor

Avrupa’da İstihdam Krizi: İşten Çıkarmalar Artıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’daki ekonomik zorluklar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkileri, Almanya’nın yaşadığı yapısal problemler ve yüksek enflasyona karşı uygulanan sıkı para politikaları nedeniyle tüketici talebindeki azalma, firmaların maliyetleri düşürmek amacıyla işten çıkarma kararları almasına yol açıyor.

Enflasyonun salgın öncesine göre yüksek seviyelerde seyretmesi, hane halkının alım gücünü azaltırken, bu durumu düzeltmek için faiz oranlarının artırılması da şirketlerin yatırım yapmak için alacakları kredilerin maliyetini yükseltiyor.

Bu ekonomik durgunluk, Avrupa’nın önde gelen birçok işletmesinin satış ve kârlarında yaşadığı düşüşün yanı sıra, istihdam kararlarına da yansıma gösteriyor.

Otomotiv, mühendislik, kimya, bankacılık, imalat, teknoloji ve enerji gibi pek çok sektörde işten çıkarmalar hız kesmeden devam ediyor. Bunun son örneği, Fransa merkezli havacılık ve uçak üretim firması Airbus’ın Savunma ve Uzay bölümünde 2026 ortasına kadar 2 bin 500 pozisyonu azaltma kararı oldu.

Bu yılın temmuz ayının başından itibaren işten çıkarmalara giden büyük Avrupalı şirketlerin ve kesimlerin durumları şu şekilde sıralanabilir:

Mühendislik, havacılık ve savunma

İsveç merkezli batarya üreticisi Northvolt, geçtiğimiz ay, Skelleftea bölgesindeki Northvolt Ett fabrikasındaki 1000 pozisyon dahil olmak üzere toplamda 1600 çalışanın işine son vermeyi planladığını açıkladı. Şirket, zorlu makroekonomik koşullara yanıt olarak üretim kapasitesini artırmak için bazı maliyet azaltıcı önlemler alacağını ve bu durumun işten çıkarmalara yol açacağını ifade etti.

Fransa merkezli Airbus da bu hafta Savunma ve Uzay bölümünde 2026 ortasına kadar 2500 pozisyona kadar bir azaltım gerçekleştireceğini duyurdu.

Demir yolu, telekom ve çip üretimi

Alman demir yolu işletmesi Deutsche Bahn, temmuzda toplam istihdamının yaklaşık yüzde 9’una denk gelen 30 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

İsveçli telekom şirketi Telia da bu yıl içinde yaklaşık 3 bin çalışanı ile yollarını ayıracağını belirtirken, istihdamını azaltma kararı alan diğer Avrupalı firmalar arasına katıldı.

Alman çip üreticisi Infineon, ağustos ayında dünya genelinde 1400 pozisyonu azaltacağını ve bu pozisyonları işçilik maliyetinin daha düşük olduğu ülkelere taşıyacaklarını duyurdu.

Polonya’nın en büyük yük taşıma firması PKP Cargo, temmuzda çalışanlarının yüzde 30’unu işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Finlandiya merkezli bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketi Nokia’nın maliyetleri düşürme çabası kapsamında Avrupa’da 350 kişiyi işten çıkaracağına dair haberler uluslararası medyada yer aldı. Şirket ayrıca Çin’de de istihdamını 2 bin kişi azaltmayı planladığını bildirdi.

Bankacılık sektöründe

Norveç merkezli DNB bankası, eylülde yaptığı açıklamada 6 ay içerisinde tam zamanlı 500 çalışanını işten çıkaracağını belirtirken, İtalyan banka UniCredit de 17 Ekim’de işçi sendikasıyla yaptığı anlaşmaya göre 1000 kişinin gönüllü olarak işten çıkarılmasına ve 500 yeni iş yaratılmasına karar verdiğini duyurdu.

Perakende ve tüketim malları

Ev aletleri üreticisi Dyson, temmuzda küresel yeniden yapılanma çerçevesinde İngiltere’de yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Ayrıca, tüketim ürünleri firması Unilever de temmuzda 2025 sonuna kadar Avrupa’daki tüm ofis pozisyonlarını üçte bir oranında azaltmayı hedeflediğini duyurdu.

Enerji, ilaç, medya ve diğer sektörler

Enerji şirketi Shell’in petrol ve doğal gaz arama alanındaki istihdamını yüzde 20 oranında azaltmayı planladığına dair bilgiler uluslararası medya aracılığıyla yayıldı. İlaç üreticisi Indivior, temmuzda 130 kişiyi işten çıkaracağını belirtirken, Norveçli gübre üreticisi de bu hafta açıkladığına göre Belçika’daki fabrikasında planlı üretim değişiklikleriyle yaklaşık 115 çalışanın işine son vermeyi düşünmekte.

Öte yandan, Finlandiya merkezli orman ürünleri grubu geçen hafta Fibres Finland tesisinde 110 çalışanın işine son verebileceğini açıkladı. Şirketin ağustos ayında Almanya’daki fabrikasının kapanmasıyla 338 işçiyi, biokompozit tesisinin kapatılmasıyla da Finlandiya ve Almanya’da 59 kişiyi işten çıkarma kararı aldığı bildirildi.

İsviçreli medya şirketi Tamedia, ağustosta iki matbaasını kapatacağını ve yaklaşık 300 çalışanının işine son vereceğini duyurdu. İngiliz medya devi BBC ise bu hafta 155 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Yılda 700 milyon sterlin tasarruf etme amacı doğrultusunda pozisyonlarını azaltma kararı alan BBC’nin, işten çıkarmalar sayesinde maliyetini 24 milyon sterlin azaltacağı bildirildi. Ayrıca, İngiliz Premier Lig takımlarından Manchester United’ın da kulüp genelinde bir azaltma programı kapsamında yaklaşık 250 kişiyi işten çıkarmayı düşündüğü haberlerde yer aldı.

Avrupa’da İstihdam Krizi: İşten Çıkarmalar Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!