1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ağız Kokusunun Kaynağına Dikkat Edin!

Ağız Kokusunun Kaynağına Dikkat Edin!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzm. Dr. Adil Duman, ağız kokusunun çoğunlukla ağız ve diş sağlığı problemleri ya da kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarından kaynaklandığını belirtmektedir. Dr. Duman, ağız kokularının %90’ının bu nedenlerden ortaya çıktığını vurguluyor. Ayrıca, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve akciğer hastalıkları gibi durumların da kötü nefes kokusuna yol açabileceğini ifade eden Duman, bu tür sağlık sorunlarının dışlanmasının ardından mide ve sindirim sistemi hastalıklarının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

MİDE VE SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI

Uzm. Dr. Duman, mide hastalıklarının da ağız kokusuna yol açabileceğini belirtti. Özellikle reflü hastalığının bu duruma sebep olabileceğini vurgulayan Duman, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda meydana gelen bu durumun, mide asidi ve yiyecek artıkları nedeniyle kötü bir nefes kokusu oluşturabileceğini dile getiriyor. Ayrıca, yemek borusunda oluşan “divertikül” olarak adlandırılan baloncuklar veya yemek borusu alt ucunun kasılı kalmasına sebep olan akalazya gibi rahatsızlıkların da ağız kokusuyla bağlantılı olabileceğini ifade ediyor.

Dr. Duman, ağız kokusuna neden olabilecek diğer sağlık problemlerini ise şu şekilde sıralıyor: “Helicobacter pylori enfeksiyonu, bağırsak tıkanıklığı, Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), karaciğer ve böbrek hastalıkları, safra kesesi problemleri, sindirim sistemi enfeksiyonları.”

KOKU TİPLERİ TANIYI KOLAYLAŞTIRABİLİR

ağız kokusu

Ağız kokusunun farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceğini söyleyen Dr. Duman, kokunun tipine bağlı olarak tanı konabileceğine dikkat çekiyor. Kokuların oluşturabileceği rahatsızlıkları ise şöyle sıralıyor: “Çürük yumurta kokusu: Genellikle gastrointestinal rahatsızlıklarla ilişkilidir. Tatlı veya meyvemsi koku: Diyabetle bağlantılıdır. Mantar kokusu: Enfeksiyon veya bakteri büyümesini gösterebilir. Kaka kokusu: Bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlarla ilişkilidir. Balık kokusu: Böbrek rahatsızlıklarının belirtisi olabilir.”

TEDAVİ VE ÖNLEMLER

ağız kokusu2

Geçmeyen ağız kokusunun altında yatan sebebin tespit edilmesinin önemini vurgulayan Dr. Duman, bu sorunun sadece ağız ve diş sağlığıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtiyor. Duman, kulak, burun, boğaz ve gastroenterolojik muayenelerle altta yatan hastalıkların teşhis edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Özellikle reflü ve Helicobacter pylori enfeksiyonları gibi sorunların tedavi edilmesiyle ağız kokusunun büyük ölçüde giderilebileceğini sözlerine ekliyor.

Dr. Duman, ağız kokusunun genellikle ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olmayabileceğini ancak

Ağız Kokusunun Kaynağına Dikkat Edin!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!