SOCAR Türkiye, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 2024 yılı faaliyetleri ve petrokimya sektörüne dair yeni yatırımları hakkında bilgiler paylaştı. Toplantıya SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Kanan Mirzayev ve birçok basın mensubu katıldı. Özel olarak, Türkiye’nin petrokimya sektöründeki yeni yatırımı olan ‘Master Plan’ projesi hakkında bilgi verildi.
IBADOV: İSTANBUL HAVALİMANI’NA YAKIT TEDARİK EDECEĞİZ
Konuşmasında SOCAR Türkiye’nin 2024 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlara dikkat çeken Ibadov, Ar-Ge çalışmalarının önemine vurgu yaptı. “Star Rafineri, Petkim ve SOCAR Depolama alanlarındaki projelerimizin yanı sıra, İstanbul Havalimanı’na jet yakıtı tedariği gerektiren önemli bir ihale kazandık. Bu durumda, havalimanındaki uçaklara tedarik edilen yakıtın büyük bir kısmını biz sağlayacağız. Ar-Ge’de bilimin gücüne inanıyor ve bu alandaki çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bugüne kadar beş ticari ürün geliştirdik ve sürdürülebilirlik alanında 13 proje üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, 11 tescilli patentimiz var ve bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
5 YILLIK STRATEJİK PLAN
Ibadov, kurumun faaliyetlerinin beş yıllık stratejik plana uygun şekilde yürütüldüğünü dile getirerek, “Bu planın en önemli amacı, entegre bir rafineri ve petrokimya şirketi olmaktır. Dünya genelindeki örneklere göz attığımızda, entegre faaliyet yürüten şirketlerin daha başarılı olduğunu görmekteyiz. Doğalgaz ve elektrik alanında sürekliliği sağlamak bizim için kritik bir öncelik. Uzun vadede kurumsal değerimizi artırmak ve kısa vadede masrafları azaltarak değer yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
‘UÇAK YAKITINI TEMİZ KAYNAKLARDAN ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ’
Sürdürülebilirlik konularına da değinen Ibadov, “2024 yılında sürdürülebilirlik yol haritası hazırladık. Daha önce farklı konularda yürütülen çalışmaları bir araya getirerek bütünsel bir yaklaşım benimsedik. Aktif olarak 10’dan fazla sürdürülebilirlik projesi yürüttüğümüz önemli bir alan, sürdürülebilir havacılık yakıtı geliştirmek. Hedefimiz, uçak yakıtını ham petrolden değil, temiz kaynaklardan üretmek; evsel atık yağlardan ve yosunlardan üretim yapmayı planlıyoruz.” şeklinde ifadelerde bulundu.
‘DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK VE ÇEVRE DOSTU BİR YAPIYI HAYATA GEÇİRMEK’
Ibadov, ‘Master Plan’ projesinin ilk fizibilite çalışmasının tamamlandığını belirterek, teknik analiz aşamalarına geçildiğini duyurdu. Projenin, yeni üretim ünitelerinin kurulması ve mevcut tesislerin modernizasyonunu hedeflediğini söyleyen Ibadov, Türkiye’deki yatırımlarıyla ülkenin en büyük doğrudan dış yatırımcısı konumda olduklarının altını çizdi.
MİRZAYEV: TÜRKİYE’NİN BÜYÜYEN PAZARINA ODAKLANIYORUZ
Toplantıda SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Kanan Mirzayev, Master Plan çerçevesindeki yatırımlar hakkında detaylar verdi. Türkiye’nin petrokimya sektöründeki büyüme potansiyeline değinen Mirzayev, IP Liner, Polypropylene (PP) ve Polyethylene (PE) gibi ürünlerde büyük büyüme beklediklerini ifade etti. “Bu ürünlerde rekabetçi bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” dedi.
‘TAHMİNİ YATIRIM TUTARIMIZ 7 MİLYAR DOLAR’