Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılının huzur, sağlık, bereket ve refah dolu olmasını dilediğini belirtti. Pandemi sonrası artan jeopolitik riskler, enerji krizleri ve enflasyonist baskıları gündeme getirerek, 2024 yılının küresel ticarette değişim ve belirsizliklerin yoğun şekilde yaşandığı bir yıl olduğunu ifade etti. Bakan, 2025 yılı için iyileşme tahminleri olmasına rağmen, belirsizliklerin hala devam ettiğine dikkat çekti.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla yaklaşık 600 milyar dolara kadar ithalatlarının düşmesinin, pazar talebindeki sert düşüşü gösterdiğini dile getiren Bolat, dünya ekonomisindeki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ettiğini aktardı. Türk malları ile hizmetlerinin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini ifade etti.
“Enflasyon 31 Puanlık Gerileme Kaydetti”
2024 yılının ilk 9 ayında %3.2 büyüme kaydedildiğini, bu büyümenin %1.9’unun net mal ve hizmetler ihracatından kaynaklandığını belirten Bolat, büyümenin yarısından fazlasının net ihracattan geldiğini vurguladı. Ayrıca, 2024 yılının Haziran ayından bu yana enflasyonun düşme sürecinde olduğunu, 7 ayda toplam 31 puanlık bir gerileme ile enflasyon oranının %44’e düştüğünü açıkladı.
Bakan Bolat, ihracattaki başarının, dış ticaretteki açığı dengeleyerek döviz piyasalarında finansal istikrarı sağladığını belirtti. Son 12 ayda ihracat rekorlarının kaydedildiğini ve mal dış ticaretinde dış ticaret açığının yedi ayda gerilediğini açıkladı. 2002 yılında %0.55 olan dünya mal ihracatındaki payın, 2024 üçüncü çeyreği itibarıyla %1.08’e yükseldiği bilgisini verdi.
“Cari İşlemler Dengemizde 5 Ay Üst Üste Fazla Verdik”
Ticaret Bakanı, hizmetler ihracatında son 12 ayın 11’inde artış sağlandığını ve alınan payın %1.35’e yükseldiğini belirtti. Cari işlemler dengesinde ise 5 ay üst üste fazla verilmiş olduğunu ifade etti.
Türk sanayi ürünlerinin dünya pazarlarında kaliteli ve aranan ürünler haline geldiğini, ihracatın %94’ünün sanayi ürünlerinden oluştuğunu söyledi. Özellikle savunma sanayi ürünlerinin Türk sanayisinin kalitesi ve teknolojisini temsil ettiğini vurguladı.
Ayrıca, Türk Eximbank’ın sermayesinin 4 kat artışla 55.3 milyar TL’ye çıktığını ve bu yıl 48.7 milyar dolar ihracat finansman desteği sağladığını aktardı. Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın destekleri ile ihracat kredilerinin TL bazındaki maliyetinin 6 puan düşürülerek %29.93’e gerilediği bilgisini paylaştı.
“2025 Yılı İhracat Planımızı Hazırladık”
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak yıllık bütçelerinin yaklaşık %60’ını ihracatçılara destek vermek için kullandıklarını, 24.7 milyar TL’lik bir destek bütçesi oluşturduklarını duyurdu. 2025 yılında bu destek bütçesinin 33 milyar TL olacağı bilgisini verdi.
2025 yılı ihracat planlarının hazırlandığını ve kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Bolat, hizmetler sektörünün Türkiye ekonomisine 60 milyar dolar net döviz girdisi sağladığını, milyonlarca istihdam kaynağı oluşturduğunu ve ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade etti. Turizm, sağlık, eğitim, yazılım ve dizi filmi gibi sektörlere yönelik ihracatın üst seviyelere çıkarılması için yoğun çaba gösterildiğini