Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un güven oylamasını kaybetmesi ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in Federal Meclisi feshedip 23 Şubat 2025’te erken seçim kararı alması, FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) üyeleri arasında panik yaratmıştır. FETÖ mensupları, Almanya’daki bu seçimlerin ardından aşırı sağın yükselmesiyle birlikte göçmenlere karşı olumsuz tavırların artmasından endişe duymaktadır.
FİRARİLERİN DÖRTTE BİRİ ALMANYA’DA
Almanya, 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi öncesinde ve sonrasında FETÖ için en güvenli ülkelerden biri haline gelmiştir. FETÖ’nün 1990’ların başlarından itibaren Almanya’da önemli örgütsel yatırımları bulunmaktadır. Örgütün elebaşı Fetullah Gülen’den sonra en önemli yöneticilerinden biri olarak bilinen Abdullah Aymaz, Almanya’da yaşamaktadır ve örgütle ilgili tüm faaliyetlerini Almanya’dan yürütmektedir. Bunun yanı sıra, Türkiye’den firar eden FETÖ üyelerinin yaklaşık dörtte biri de Almanya’yı tercih etmektedir. Almanya’nın FETÖ’ye sağladığı bu koruma, sadece iş gücü nedeniyle değil, aynı zamanda politik nedenler nedeniyle de sürmektedir. 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcılarından Adil Öksüz’ün de Türkiye’den kaçtığı ve son görüldüğü yerin Almanya olduğu bilinmektedir.
Başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye’den firar eden birçok askeri personel, Almanya’ya kaçmıştır. NATO görevinde bulunan bazı askerler, Türkiye’ye dönmeleri istendiği halde firar ederek Almanya’da yaşamaya başlamışlardır. Almanya, Avrupa Birliği’nin en güçlü ülkelerinden biri olmasının yanı sıra, FETÖ’nün mahrem yapılanmalarının da aktif olduğu bir merkezi konumundadır. Örgüt, Türkiye’deki yapılanmasını Almanya’da da sürdürebilmek amacıyla burada kontrolü elinde tutmaya çalışmakta, özellikle firari askerler üzerinde etkilerini devam ettirmektedir. Bu firari askerlerin, diğer örgüt üyeleriyle görüştürülmemesi ve ihtiyaçlarının örgüt tarafından karşılanması dikkat çekmektedir.
VATANDAŞLIK İŞLEMLERİNİ HIZLANDIRMA ÇABASI
FETÖ, Almanya’daki mensuplarına, özellikle Türkiye’den ihraç edilen asker ve polislerin vatandaşlık almalarına yönelik çok büyük önem vermektedir. Örgüt, bu grup üyelerinin Almanya’da topluma entegre olmasını ve kamu kurumlarında kendi iş kollarındaki kadrolara sızmalarını istemektedir. FETÖ’nün son 5 yıl boyunca bu konuda ciddi bir planlama ve yatırım yaptığı ve böylece kademeli olarak Almanya bürokrasisine sızmayı hedeflediği bilinmektedir.
Almanya’nın Magdeburg kentinde 21 Aralık tarihinde Noel pazarında meydana gelen bir saldırı, ülkedeki tüm göçmenler için tehlike çanlarının çalmasına yol açmıştır. Saldırının faillerinden birinin uzun süredir Almanya’da yaşayan Suudi Arabistan kökenli bir göçmen olması, ülke genelinde göçmenlere karşı protestoların patlak vermesine sebep olmuştur. Bu protestolar, FETÖ mensuplarını da etkilemiş ve örgütün Almanya’daki yatırım planlarının bozulmasına neden olmuştur.
Şubat 2025’teki seçimlerde aşırı sağın güçlenmesiyle göçmen karşıtlığına dair seçmen baskısının artarak vatandaşlık işlemlerini engelleyebileceğinden endişe eden FETÖ mensupları, özellikle firari askerler ve kamu görevlileri için vatandaşlık işlemlerini