1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kiralık İlanlar için Yetki Doğrulama Dönemi Başladı!

Kiralık İlanlar için Yetki Doğrulama Dönemi Başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kiralık İlanlar için Yetki Doğrulama Uygulaması

Kiralık ilanlar için yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçirilmiştir. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), ilan doğrulamasının nasıl yapılacağını ve mevcut düzenlemelerin eski ilanları kapsayıp kapsamadığını sorgulayanlar için önemli bir konudur. Buna ek olarak, satılık konut ilanı vermek için de yetki doğrulaması gerekecek mi sorusu gündemde.

İlan Düzenlemesi ile Amaçlanan Nedir?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, düzenlemenin amacının sahte ilanların önüne geçmek, piyasalardaki ilan kirliliğini azaltmak ve tüketicilerin mağduriyetini engellemek olduğunu vurguladı. Uygulama, 31 Ağustos 2023 tarihinde başlatıldı ve ilk aşamada ilan veren kişilerin kimliklerinin doğrulanması hedeflenmiştir. Bu sistem sayesinde, ilan veren kişilerin kimliklerinin gerçek olduğunu kanıtlamaları sağlanmıştır.

‘Sahte İlanlarla İlgili Önemli Bir Düzenleme Oldu’

Kimlik doğrulama işleminin ardından, bilgi doğrulaması yapılamayan ilanlar yayından kaldırıldı. Bu durum, sahte ve yanıltıcı ilanlarla etkili bir düzenleme sağladı.

İkinci Aşama 1 Ocak’ta Başladı

1 Ocak 2024 itibarıyla uygulamanın ikinci aşaması devreye girdi. İlanlarda yetki doğrulaması uygulaması, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecektir. Bu da, yayınlanan ilanın gerçekten karşısında bir taşınmazın bulunduğunu teyit etmek anlamına gelmektedir.

Yetkilendirmede İkinci Aşama İçin Sistem Nasıl İşleyecek?

Gayrimenkul sahipleri, elektronik ilan doğrulama sistemine giriş yaparak, ilan vermek istedikleri gayrimenkul için yetki belgeli bir emlak işletmesine izin tanımlayacaklardır.

‘Cezası 100 Bin TL’den Başlıyor’

Eğer bir emlak işletmesi, kiralık taşınmaz ilanı verecekse, mal sahibinden ilan verme izni olmadan bu işlemi gerçekleştiremeyecektir. İzin alınmadan yapılan ilanlar 100 bin TL’den başlayan para cezasına tabii tutulacaktır. Bu ceza, hem ilan veren kişiye hem de ilan veren platformlara uygulanmaktadır.

‘Düzenleme Sosyal Medyayı da Kapsıyor’

Düzenleme, sosyal medyayı da kapsamaktadır. Bu alandaki ciddi sorunlar, yetki belgeli emlak işletmelerinin kısıtlamaları ile daha da fazlalaşmıştır. Bu sorunun çözümü, sektördeki en önemli meselelerden biri olarak kabul edilmektedir.

‘Tüketici Mağduriyetleri Azaltılacak’

Kiralık taşınmazlar için uygulanan doğrulama sistemi, tüketici mağduriyetlerini de azaltmayı hedeflemektedir. Kısa dönem kiralama yapan dolandırıcıların varlığı, belirli bölgelerde dolandırıcılık vakalarının arttığını göstermektedir. Örneğin, Sapanca, Fethiye ve Bodrum gibi bölgelerde gerçek olmayan ilanlar üzerinden dolandırıcılıklar yaşanmaktadır.

Emlakçıya Yetki Nasıl Veriliyor?

Yetki doğrulaması için mal sahiplerinin ilan verme izni almak için işlemler oldukça basittir. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne e-Devlet üzerinden giriş yapan malik, ilan verilmek istenen gayrimenkulü sistemden seçebilecek. Bu bilgiler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden temin edilmektedir. Ardından, seçtiği gayrimenkulün hangi emlakçı tarafından ilana verileceği belirtilerek, izin kolaylıkla tanımlanabilecektir.

İlanlarda Logo Detayı!

İlan verme izni, emlak işletmesine sadece kiralık

Kiralık İlanlar için Yetki Doğrulama Dönemi Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!