1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sahte Alkollü İçkiler Ölümcül Tehlike Saçıyor!

Sahte Alkollü İçkiler Ölümcül Tehlike Saçıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sahte alkol yapımında etil alkol (etanol) yerine metil alkol (metanol) kullanıldığına vurgu yapan uzmanlar, metanolün insan vücudunda sentezlenemediğini ve bu nedenle zehirlenmelere yol açtığını ifade etti. Uzman Şener, metanolün etanol üzerinden metabolik yollarla atılabilmesinin mümkün olmadığını, bu kimyasal maddenin daha çok antifriz olarak bilindiğini ve plastik ile petrokimya sanayisinde kullanıldığını belirtti.

Yarım Bardak Dahi Ölümcül Olabiliyor

Vücuda zehirli etki yapan metil alkolün, sadece 30 mililitrelik bir miktarının bile insan için ölümcül olabileceğini vurgulayan Şener, şu bilgileri verdi:

“Bir su bardağının yarısı kadar metil alkol alındıktan sonra ilk 6 saatte baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler gösteriyor. Bu belirtiler, alkol tüketiminin de benzer yan etkileri olduğu için çoğunlukla ciddiye alınmıyor. Ancak, bu kritik ilk 6 saatten sonra metanolün diğer alkollü içeceklerden ayırt edici özelliği görmede bulanıklık ve görme kaybıdır. Bu durum kalıcı hale gelebilir. Metanol, gözdeki sinirler ve beyinde birikir ve kalıcı körlüğe sebep olur. Eğer sahte içki tüketimi devam ederse, diğer organlarda da zararlar meydana gelmektedir. Maalesef, 24 saati geçen bir zaman diliminde müdahale edilmezse, bu durum ölümle sonuçlanabiliyor.”

Şener, sahte alkol zehirlenmesinin daha çok 30-45 yaş aralığındaki bireylerde görüldüğünü aktardı ve “Yaygın alkol tüketimi bu yaş grubunda daha belirgin. Genelde erkeklerde daha sık görülüyor.” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Yüksek alkollü içeceklerden kaçınmak gerektiğinin altını çizen Şener, sahte alkol üreticilerinin genelde yüksek alkol içeriği olan ürünlerin sahtesini yapmanın tercih edildiğini, çünkü bu durumun daha fazla kâr sağladığını ifade etti.

Ayırt Etmek Zor

Sahte alkol ve gerçek alkolü ayırt etme zorluğu.

Yan yana konulan sahte ve gerçek alkolü birbirinden ayırt etmenin oldukça zor olduğunu vurgulayan Şener, şu bilgileri paylaştı:

“Sahte alkol ile gerçek alkolün tadı ve kokusu tam anlamıyla aynıdır, dolayısıyla bu özelliklerle ayırt edilmesi imkansızdır. Ancak bazı kimyasal maddeler eklenerek belirli testler yapılabilir. Örneğin, karbonat damlatarak ayırt etme şansı vardır ama bunun da kesin bir garantisi bulunmamaktadır, çünkü sahte alkol üreticileri genellikle metanol ile etanolu karıştırmaktadır. Yani içeriğinde sadece metanol bulunmamaktadır.” Şener, alkol tüketimi sonrası sağlık sorunları yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Sahte Alkollü İçkiler Ölümcül Tehlike Saçıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!