Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24 kanalına verdiği röportajda güncel meselelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle üst düzey ABD heyetinin Şam‘daki yeni yönetimle bir araya gelmesinin önemine değinen Fidan, “Bu bence çok önemli. Amerikalı yetkililerden önce bazı Avrupa ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de Şam’ı ziyaret ettiler. Şam’daki yeni yönetimle temas kurulmakta olduğunu görüyoruz. Bu, önemli bir gelişme.” ifadesini kullandı.
ŞAM ZİYARETİ PLANLARI
Bakan Fidan, “Şam’ı ziyaret etmeyi ve HTŞ (Heyet Tahrir Şam) lideriyle görüşmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna, “Evet, planlıyorum. Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi planlıyorum.” yanıtını vererek bu konuda kararlı olduğu mesajını iletti.
Bakan Fidan, HTŞ’nin Türkiye’nin terör listesinden neden çıkarılmadığına ilişkin soruya ise, “Bizim onları listeye almamız, BM listesiyle alakalı bir konu. BM Güvenlik Konseyi kararlarına tabii ki uyuyoruz.” diyerek mevcut durumu açıkladı. Fidan, HTŞ’nin son 10 yılda fiiliyatta herhangi bir terör faaliyeti içinde olmadığını ve bu tespitin yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını, Batılı istihbarat örgütleri tarafından da benzer şekilde değerlendirildiğini belirtti.
Bakan Fidan, ayrıca terör gruplarıyla mücadelede HTŞ’nin faydalı olup olmadığına dair bir soruya verdiği cevapta, HTŞ’nin özellikle DEAŞ ile mücadelede iyi bir işbirliği yaptığını ve onlardan çok faydalandıklarını ifade etti. Fidan, bu işbirliğinin kamuoyuna açıklanmadığını, zira meselenin hassasiyet taşıdığını belirtti. HTŞ’nin DEAŞ ve El Kaide gibi gruplarla ilgili istihbarat paylaşımında bulunduğuna da dikkat çekti.
ÜLKELERİNE GÜVENLİ DÖNÜŞLER
Bakan Fidan, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerine yönelik sorular üzerine, “Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki Suriyelilerin gönüllü olarak, ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönebilecekleri bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz.” dedi. Bu konuda zorla bir geri dönüşün söz konusu olamayacağının altını çizen Fidan, önümüzdeki dönemde Suriye’ye geri dönüşlerin büyük ölçüde artabileceğini düşündüklerini belirtti.
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki iktidar değişikliğindeki Türkiye’nin rolüne değinerek, Fidan, bu durumu “Suriye halkının yönetimi ele geçirmesi” olarak tanımladı.
RUSYA VE İRAN’IN STRATEJİK HESAPLAMALARI
Fidan, Rusya’nın Suriye’den çekilmesinin nedenlerini ise, “Ben bunu mutabakat diye nitelemem.” diyerek değerlendirdi ve Rusya’nın uzun süre iktidarda kalmasının onu daha stratejik düşünen bir lider konumuna getirdiğine dikkat çekti. Suriye’deki son gelişmelerin ardından Rusya’nın askeri varlığını yeniden yapılandırdığını kaydetti.
İran’ın Esed rejimine verdiği desteği neden kesmiş olabileceğine dair bir soruya, “Bence İran da bütün seçenekleri yeniden hesapladı ve çok gerçekçi bir yaklaşım sergiledi.” ifadesini vererek bunun da Suriye’deki yeni gelişmelere bağlı olduğuna dikkat çekti.
ABD’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞI
Bakan Fidan, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığını “DEAŞ’la mücadele” iddiasıyla artırdığına vurgu yaptı. “DEAŞ’la mücadele ifadesi, hep bir bahane olarak kullanılıyor.” diyen Fidan, ABD’nin, DEAŞ mah