1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Üniversite Mezunu Ali’nin Koyunculuk Hikayesi

Üniversite Mezunu Ali’nin Koyunculuk Hikayesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tepebaşı ilçesinin kırsal Keskin Mahallesi’nde 35 yaşındaki Ali Armağan, üniversitede makine bölümünü bitirdikten sonra baba ocağına dönerek küçükbaş besiciliği yapmaya karar verdi. 2012 yılından itibaren dağlarda çobanlık yapan Armağan, 35 koyun ile başladığı işini geliştirerek şu an 450 koyuna ulaştı. Koyunları ve köy hayatını seven Ali Armağan, işini yapmakta oldukça memnun ve bu durumu yaşam tarzı haline getirdi.

KIŞ AYLARINDA KÜÇÜKBAŞ BAKIMI ZOR

Kış aylarının gelmesiyle beraber Ali Armağan, dışarıda koyunlarını otlatamadığı için, 450 koyununa ağılında olan yemleri vererek bakım yapmaya başladı. Bu süreçte mısır, ayçiçeği, yonca, arpa ve besin değeri yüksek diğer yemleri bir araya getirerek, koyunlarının sağlığını ön planda tutuyor. Koyunlarını çocukları gibi tek tek gözlemleyen Armağan, kış aylarında koyunlarının bakım maliyetlerinin önemli ölçüde arttığını ifade etti.

“KOYUNCULUK BİR HASTALIK OLDUĞU İÇİN GERİ GELDİK”

Küçükbaş besiciliği seçiş biçimini anlatan Ali Armağan, “Küçüklüğümden beri bu mesleğin içindeyim. Askerden döndükten sonra babam bıraktı ve ben devraldım. 2012 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Aslında yüksekokulda 2 yıllık bir makine eğitimi aldım, ancak koyunculuk bir hastalık haline geldiği için geri döndüm. Eskilerin dediği gibi, ‘Alışan bir insan bırakamaz’. Şu an 450 anaç koyunum var ve onlara kesif yem veriyoruz. Kışın kuzulama dönemi başladığında, gece gündüz hayvanlarımı gözlemleyerek kuzulamalarını bekliyoruz” dedi.

“YAZIN SOPANI ALIP HAYVANLARI OTLATMAYA ÇIKIYORSUN, KIŞINSA YEM VERİYORSUN VE MALİYET YÜKSELİYOR”

Kış aylarının koyun bakımı üzerindeki etkisini değerlendiren Armağan, yazın sadece hayvanları otlatmanın maliyetinin çok düşük olduğunu söyledi. Kış aylarında ise yeme başvurmanın gerekmesiyle birlikte maliyetlerin arttığını belirtti: “Yılda koyun başına günde 1 kilo kesif yem veriyoruz. Gerçek maliyet hesabı yapmadık çünkü bu durumu hesaplarsak işin içinden çıkamayız. Biz büyüdüğümüzden beri koyunları tanıdığımız için onların annelerini ve kardeşlerini biliyoruz” diye ekledi.

Ali Armağan, kış aylarında beslenmenin kritik olduğuna dikkat çekti. “Saman, küspe, yonca, mısır ve ayçiçeği veriyoruz. Hayvanların enerjisini ve protein ihtiyacını karşılayabilmek için dengeli bir beslenme sağlıyoruz. Ne kadar dikkat ederseniz, o kadar da verim alırsınız. Kuzulama genellikle kış dönemine denk gelmektedir, çünkü bu dönemlerde kuzuların büyümesi sağlanıyor. Mart ve Nisan aylarında kuzularımızı satıyoruz.” dedi. Son zamanlarda küçükbaş besiciliğine olan ilginin arttığını ifade eden Armağan, bu işin zorluklarına ve aylık gelir elde etmenin zorluğuna rağmen, yem yetiştirebilenler için faydalı olabileceğini dile getirdi.

Üniversite Mezunu Ali’nin Koyunculuk Hikayesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!