485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde kendine yer bulmuş bir etkinliktir. Her yıl 21 Mart’ta Nevruz Bayramı şenlikleri ile başlayan bu festival, bu yıl 485. kez kutlanacak ve 27 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek. Bu yıl festivalde, geleneksel yöntemlerle üretilen 8 ton Mesir Macunu’nun hazırlanması kadınların emeğiyle sürmektedir.
Festivalin başlangıcı olan 21 Mart tarihi, temsili bir karma töreni ile kutlanmaktadır. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’nin Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 8 ton mesir macunu üretimi için hazırlıklara devam ettiklerini belirtiyor. Geçen yıl 7 ton mesir macunu saçılmışken, bu yıl miktarın artırıldığına dikkat çekerek, bu geleneğin Manisa’nın kültürü ve inançları açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Festivalin Programı ve Aktiviteleri
Mesir Festivali, 22-27 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 27 Nisan Pazar günü geleneksel saçım töreninin yapılacağını duyuran Başkan Tanık, bu yıl sosyal ve kültürel anlamda herkese yönelik dolu bir program hazırlandığını ifade etti. Festivaller, bir şehrin kültürü, turizmi ve ekonomisine büyük katkı sağlamakta olduğunu belirten Tanık, herkesin bu önemli etkinliği desteklemesini ve katılımlarını beklediklerini söyledi.

Mesir’in Duası ve Saçım Töreni
485. Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin 27 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek saçım töreni için tarih verildi. Başkan Tanık, bu yıl da her sene olduğu gibi 8 ton mesir macununun dualarla hazırlanacağını ifade etti. 25 Nisan Cuma günü, geleneksel olarak yapılan dua, cami çıkışında gerçekleştirilecek. 27 Nisan’da, okunmuş olan mesir macunları halka saçılacak ve insanların inancını pekiştirecek bir ritüel olarak devam edecektir.

Kadınların Gücü: Mesir Üretimi
Festivalin önemli bir boyutunu kadınların istihdamı oluşturmaktadır. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’nin imalathanesinde, 20 yıldır kadınlar tarafından mesir macunu üretimi yapılmaktadır. 20 yıldır bu alanda çalışan Fatma Suna, festivale hazırlamanın kendileri için özel bir anlam taşıdığını ve şifa dağıtacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Kadınların bu gelenekteki rollerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Birgül Arda,