İngiliz Daily Mail gazetesi, Google’ın ImageFX yapay zeka görüntü üreticisini kullanarak 2100 yılında dünyanın nasıl olabileceğine dair bir projeksiyon geliştirdi. Bu projeksiyon, en son bilimsel araştırmaları temel alarak oluşturuldu ve iklim değişikliği, artan sıcaklıklar ve deniz seviyelerindeki değişiklikler gibi önemli konulara odaklandı.
Bilim insanları, seragazı seviyelerinin artmaya devam etmesiyle birlikte, büyük şehirlerin sular altında kalmasının kaçınılmaz olduğunu belirtmektedir. Artan sıcaklıkların ve şiddetli sıcak dalgalarının, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını tehlikeye atabileceği öngörülüyor. Bu bağlamda, University College London‘dan iklim bilimcisi Profesör Julienne Stroeve, “Hepimizi etkileyen en büyük etkiler deniz seviyesindeki yükseliş ve hava durumu aşırılıklarındaki değişikliklerdir,” diyerek durumu endişe verici bir şekilde tanımladı.
Deniz seviyeleri yükselip Londra gibi şehirleri sular altında bırakabilir. Image FX (Yapay Zeka)
YÜKSELEN SICAKLIKLAR
Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin dünya genelinde daha sıcak bir iklime yol açtığını belgeleriyle kanıtlamış durumdalar. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve ortalama yüzey sıcaklığının 15.1 derece olarak belirlendiğini açıkladı. Geçen yıl, ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1.5 santigrat derece üzerinde çıktığı ilk yıl oldu, ancak gelecek yıllarda sıcaklıkların artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Los Angeles gibi kentlerde yangınlar artabilir. Image FX (Yapay Zeka)
EN KÖTÜ SENARYO NE?
Bilim insanları, en kötü senaryoda küresel sıcaklıkların sanayi öncesi ortalamanın 4.4 santigrat derecenin üzerine çıkabileceğini öngörüyor. Bu durum, su kıtlığına eğilimli Fransa gibi ülkelerde yaygın kuraklık baş göstermesiyle sonuçlanabilir. Ayrıca, Tokyo gibi şehirlerde tropikal fırtınalar, Paris gibi başkentlerde ise kuraklık artışı bekleniyor.
