1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 2026’da Enflasyon Tek Hanelere Düşecek Müjdesi!

2026’da Enflasyon Tek Hanelere Düşecek Müjdesi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026’nın sonunda enflasyon oranlarının tek haneli rakamlara gerilemesini beklediklerini vurguladı ve cari enflasyonun benimsenen politikalar doğrultusunda düştüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’ndeki bir etkinlikte Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Şimşek, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri aktardı.

Şimşek, “2026’nın sonuna doğru enflasyonun tek hanelere inmesini öngörüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz program enflasyon üzerinde olumlu bir etki yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Enflasyonun yalnızca baz etkisi ile düşmeyeceğinin altını çizen Şimşek, “Para politikalarının etkisi kendini göstermeye başladı. Negatif mali teşviklerin ve daha destekleyici gelir politikalarının dezenflasyon sürecini hızlandırmasını bekliyoruz. Şirketlerin fiyatlama stratejileri de iyileşiyor.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, “Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyüme için fiyat istikrarına ihtiyaç var. Büyüme ile enflasyon arasında herhangi bir çelişki söz konusu değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Cari açığın daraldığını belirten Şimşek, “Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikaları ile cari dengeyi olumlu hale getiriyoruz. Bu, rezerv birikimine katkıda bulunup dış borcun milli gelire oranını azaltacak.” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, ABDde konuştu İşte enflasyonun tek haneye düşeceği tarih

Artan rezervlerin arkasındaki en büyük etkenin dolarizasyonun azalması olduğunu kaydeden Şimşek, bankacılık ve reel sektörün yükselen dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin rezerv birikimini desteklediğini, kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023’ten beri 100 milyar doların üzerinde bir düşüş yaşandığını vurguladı.

Şimşek, “Verimliliği artırmayı hedefleyen bir planımız var. Türkiye, ticaretteki bölünmelere karşı dirençli bir yapı sergileyebiliyor. Gümrük Birliği’nin yanı sıra 27 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Toplam ihracatımızın yüzde 60’ını bu ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN YATIRIM FIRSATLARINI ANLATTI

Türkiye’nin yatırım yapma konusundaki avantajlarını ele alan Şimşek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve kişi başına 15 bin dolarlık geliri ile önemli bir ekonomi olduğunu ifade etti.

Ülkenin büyüme performansının, gelişen pazarlar arasında oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı bir şekilde büyüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin nitelikli bir iş gücüne sahip olduğunu belirten Şimşek, her yıl 1 milyondan fazla kalifiye iş gücünün üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, ABDde konuştu İşte enflasyonun tek haneye düşeceği tarih

Ülkede güçlü bir üretim kültürünün varlığına da dikkat çeken Şimşek, “Peki, neden bazı gelişmiş ekonomiler kadar zengin değiliz? Çünkü hala katma değer zincirinde üst sıralara çıkamadık. Bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konudur. Orta ve yüksek katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformları hızlandıracağız.” diyerek açıklamalarda bulundu.

Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’nin (TUSAŞ) Kahramankazan’daki tesisine yönelik terör saldırısı hakkında bir soru üzerine, Ankara’daki saldırının Devlet Bahçeli’nin beyanlarından hemen sonra gerçekleşmesinin “tesadüf” olmadığını belirterek, “Bu durum PKK’nın terörist bir örgüt olduğunu ve bazı çevrelerin barış istemediğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’NİN AB İLE İLİŞKİLERİ İKİ TARAF İÇİN DE YARARLIDIR”

Türkiye’nin BRICS’e katılma arzusuna ilişkin bir soruya değinen Şimşek, BRICS’in mevcut yapısıyla bir diyalog platformu olduğunu, Avrupa Birliği (AB) gibi daha yapılandırılmış bir platformla aynı seviyede olmadığını ifade etti.

Şimşek, Türkiye’nin AB için bir yükten ziyade avantaj sunduğunu belirterek, “Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiye’ye ihtiyaçları var fakat siyasi nedenler buna engel teşkil ediyor.” dedi.

Türkiye’nin AB ile yakınlığının her iki taraf için de faydalı olabileceğine işaret eden Şimşek, ancak Avrupa’daki siyasi çevrelerde bu stratejik derinlik ve bakış açısının tam olarak görülmediğini ifade etti.

Bakan Şimşek, ABDde konuştu İşte enflasyonun tek haneye düşeceği tarih

{TİCARETTEKİ AYRIŞMALAR İÇİN GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİNE DİKKAT ÇEKTİ}

Bakan Şimşek, ABD’de Cumhuriyetçilerden başkan adayı Donald Trump’ın uygulamayı düşündüğü tarifelerin Türkiye üzerindeki muhtemel etkisi hakkında yorum yapmanın uygun olmayacağını belirtti.

Yapılan açıklamalara göre, ABD’nin vergi indirimleriyle daha yüksek bir bütçe açığına sahip olması beklenmektedir. Şimşek, bunun daha büyük bir borç yükü anlamına geleceğini ve bunun da uzun vadede daha yüksek faiz oranları ve güçlü bir dolar yaratacağına işaret etti; bunun gelişmekte olan piyasalara, dolayısıyla da Türkiye’ye fayda sağlamayacağını vurguladı.

Muhtemel ticari ayrışmalardan Türkiye’nin de etkilenebileceğini belirten Şimşek, bunun Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebileceğini veya Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekip gerekmediğini söylemenin Avrupa siyasi ortamı nedeniyle zor olduğunu kaydetti.

Şimşek, Gümrük Birliği’ni hizmetler, kamu alımları ve tarım gibi alanları da kapsayacak şekilde güncellemelerinin ticaret hacmini uzun vadede iki katına çıkarabileceğini vurgulayarak, “Herkes bundan faydalanabilir fakat siyaset buna engel oluyor.” ifadesini kullandı.

2026’da Enflasyon Tek Hanelere Düşecek Müjdesi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!