1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 2025 Bütçe Teklifi: İstikrar ve Kalkınma Vurgusu

2025 Bütçe Teklifi: İstikrar ve Kalkınma Vurgusu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 Yılı Merkezi Bütçe Teklifi’ni ele almak üzere Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Komisyon Başkanı Muş, bütçeyle ilgili bilgileri sunmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a söz verdi.

Yılmaz, bu bütçenin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve sosyal refahı artırma hedeflerine odaklandığını vurgulayarak, “Bu bütçemiz, siyasi istikrarın bir göstergesi olup 22 yıldır görevde olan AK Parti hükümetlerinin 23’üncü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ise 7’nci bütçesidir. 2025 yılı bütçesi, ‘İstikrar, icraat ve kalkınma bütçesi’ olmaktadır. Bütçemizde, büyümenin yarattığı fırsatların toplumun tüm kesimleriyle paylaşılması prensibi benimsenmiştir. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz; işçi, esnaf, emekli, genç ve yaşlılar dahil toplumun her kesiminin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmış, her programında 81 ilimizin ihtiyaçları göz önüne alınarak ortaya konulmuştur. Böylelikle 2025 Yılı Bütçesi, güçlenen insan kaynağımızın ve daha etkin hale gelen iş gücü piyasamızın bütçesi olarak nitelenmektedir. Yüksek katma değerli üretim ve Türkiye’nin artan Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin bütçesidir. ayrıca, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, çevresel sürdürülebilirliği, yeşil ve dijital ekonomiye geçişteki teknolojik dönüşümü desteklemektedir. Kamu altyapı yatırımlarının etkinleştirilmesini, tarımdaki verimliliği ve üretimi artırma hedeflerini içermektedir. Bugünkü bütçemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, afet sonrasındaki hızlı rehabilitasyon ve yeniden inşa kararlılığını yansıtmaktadır.

İlginizi Çekebilir

14.7 trilyonluk bütçe

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz; mali disiplinin sağlanması, ekonomik istikrarın korunması ve sürdürülebilir büyüme hedefleri ile uyumlu bir yapıda olmaktadır. Maliye politikamızı, depremin etkileri hariç, harcamaları kontrol altında tutan, kamu açığını zamanla azaltan ve dezenflasyon sürecine destek veren bir biçimde tasarladık” ifadelerini kullandı.

‘KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİN 2027 YILINDA 20 BİN DOLAR SEVİYESİNE YÜKSELMESİ BEKLENİYOR’

Yılmaz, dünya ekonomisinin durumunu değerlendirerek, küresel ekonominin pandeminin ardından yeterince toparlanamadığını ifade etti. Salgının dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinden bahseden Yılmaz, “Küresel ölçekte Kovid-19’un yol açtığı ve jeopolitik gerilimlerin ardından gelen çok sayıda zorlamaya rağmen Türkiye’nin büyüme başarısı ile kişi başına düşen milli gelirin arttığını vurguladı. 2023 yılı itibarıyla kişi başına düşen milli gelir 13 bin 243 dolar olarak belirlenmiştir. 2024 yılı için bu rakamın 15 bin 551 dolar, 2025 yılı için 17 bin 28 dolar olması, 2027 yılında ise 20 bin doları geçmesi beklenmektedir. Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansıyla diğer ülkelerden olumlu bir şekilde ayrışarak, gelişmiş ülkelerle yakınsama sürecinde hızla ilerlemektedir” şeklinde konuştu.

‘BÜTÇE AÇIĞI, GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILAYA ORANI YÜZDE 3,1’ OLACAK

Yılmaz, 2025 yılı bütçesinin toplamda 11 trilyon 213,1 milyar lira olmasını beklediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderleri 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olması öngörülmektedir. Bütçe açığının, gayri safi yurt içi hasılaya oranının %3,1 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Deprem sonrası meydana gelen geçici bütçe açıklarını, hükümetlerimiz dönemindeki ortalama seviyelere yeniden yaklaştırıyoruz. Bu dönemde mali disiplini kararlılıkla sürdürerek, bütçeyi faiz bütçesi olmaktan çıkarıp, hizmet bütçesi haline getirdik. 2002 yılında milli gelire oranla %14,3 olan faiz giderlerini oldukça düşük seviyelere indirmeyi başardık. 2025 yılı bütçesinde ise faiz giderlerinin %3,2 seviyelerinde olmasını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA YÜZDE 60 ORANINDA SÜBVANSİYON UYGULAMALARI SÜRÜYOR’

Yılmaz, bütçeden en yüksek payın 1 trilyon 452 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz kullanımını daha uygun hale getirebilmek için 2025 yılı bütçesinde 472 milyar lira kaynağı hedeflemekteyiz. 2024 yılında elektrik ile doğal gazda mesken abonelerine yönelik yaklaşık %60 oranında sübvansiyon gerçekleştirilecektir. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında Avrupa ülkeleri arasında hane halkına en ucuz elektrik ve doğal gaz sağlayan ülkenin Türkiye olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, 2022 yılının ocak ayından itibaren asgari ücreti vergi dışı bırakıyoruz ve bu durumda tüm çalışanlarımız faydalanıyor. Bu doğrultuda, 2025 yılında 810,4 milyar lira vergi istisnası hedeflenmektedir. Tarım alanına yönelik bütçe kaynağını 2025 yılında 705,6 milyar liraya çıkarmayı planlıyoruz. Bu kapsamda tarımsal destek programları için 135 milyar lira, tarım sektörü yatırımları için 166,3 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu ve diğer destekler için ise 204,6 milyar lira ayırıyoruz.” dedi.

TOPLANTI SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumunun akabinde Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı sona erdi. Komisyon, gelecek haftadan itibaren 2025 yılına ilişkin bütçe görüşmelerine devam edecektir. (DHA)

 

2025 Bütçe Teklifi: İstikrar ve Kalkınma Vurgusu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!