Otomotiv satış sonrası pazarının 2024 yılı son çeyreğinde durgun seyrini sürdürmesi bekleniyor. Bu bağlamda, dernekten yapılan açıklamada yıl sonu sektörel değerlendirme anketinin sonuçları paylaşıldı. Ankete göre, 2023 yılının son çeyreğinde yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 3,69 artış göstermiştir. Bu süre içinde dağıtıcı üyelerin satışlarında dolar bazında yüzde 4,71 artış yaşanırken, üretici üyelerde ise yüzde 2,41 seviyesinde bir artış gözlemlenmiştir.
OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete’nin açıklamalarına göre, 2024 yılı otomotiv satış sonrası sektörü için iniş ve çıkışların az olduğu hafif durağan bir yıl olarak değerlendirilmektedir. Bu durgunluğun başlıca nedenleri arasında, elektrikli araç sürecindeki dönüşüm sancıları ve global ölçekte devam eden ekonomik kriz yer almaktadır. Özçete, bu mevcut durumun sektör üzerindeki baskıları artırdığını ve krediye erişim zorlukları, nakit akışı dengesizlikleri ile birlikte enerji ve ham madde maliyetlerindeki artışların etkili olduğunu vurgulamıştır.
Özçete, 2025 yılı için kendi hedeflerini açıklayarak, 2024’te yakaladıkları satış rakamlarının üstünü hedefleseler de, önümüzdeki beş yıl içerisinde geçmiş dönemlerdeki hızlı büyümeleri öngörmediklerini ifade etti. 2025’te satış rakamlarını etkilemesi beklenen en önemli faktörün faiz indirimleri olduğunu söyleyen Özçete, bu durumu yurt içindeki arz-talep dengesini yeniden canlandırmaya yönelik bir adım olarak değerlendirdi. İhracat açısından ise Afrika ülkeleri gibi yeni pazarların açılmasının önemli hedefler arasında yer aldığını belirtti.
“2025 yılında sektörü en çok ilgilendiren konu Çinli yatırımcıların Türkiye’ye yapacağı yatırımlar olacak” ifadesiyle Özçete, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’ye yapılacak olan üretime dayalı yatırımların istihdamı doğrudan artıracağına dikkat çekmiştir. Özçete, bu durumun ayrıca 2025’in durağan geçmesini bekledikleri yılı için kendilerine ek bir güvence sağladığını dile getirdi. Yedek parça fiyatlarındaki artışın kullanıcıları ‘aftermarket’ pazarına yönlendirdiğini belirten Özçete, bu durumun otomotiv satış sonrası sektöründe oldukça olumlu etkiler yarattığını dile getirdi.
2025’in ilk çeyreğinde sektörde satışlarda artış bekleniyor başlığı altında, OSS anketinde 2025 yılının ilk çeyreğine dair beklentiler de yer aldı. Araştırmaya göre, 2025’in ilk çeyreğinde 2024 yılının ilk çeyreğine kıyasla yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 1,48 artış beklenmektedir. Üyeler, 2023 yılına göre bu yıl dolar bazında yurt içi satışlarında ortalama yüzde 9,67 artış öngörüyor. 2023 yılının son çeyreğindeki tahsilat süreçlerinin yüzde 52,7 seviyesinden, 2024 yılının son çeyreğinde yüzde 45,1 seviyesine gerilediği bildirilmektedir.
Ankette yer alan diğer veriler arasında, katılımcıların yüzde 42,6yüzde 36,1yüzde 21,3 olarak kaydedilmiştir. Dağıtıcı üyelerin, üretici üyelere göre istihdam artışlarında daha fazla başarılı oldukları belirtilmektedir.
Maliyetlerdeki artış sektörde ciddi problemlere yol açtı kısmında ise, ankete katılan üyelerin 2024 yılının