1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. 112 Acil Hizmetlerde Asılsız İhbarlar Artıyor!

112 Acil Hizmetlerde Asılsız İhbarlar Artıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Çalışma Şartları Saha Araştırması’nın sonuçları yayımlandı. Araştırmaya, Türkiye genelindeki istasyonlardan ve komuta kontrol merkezlerinden toplam 1.364 çalışan katılım sağladı. Bu araştırmaya göre, komuta kontrol merkezlerinde çalışanların yüzde 53,1’i, gelen aramaların yüzde 25’inden fazlasının asılsız ya da acil olmayan aramalar olduğuna dikkat çekti. Yani, 112’ye gelen her 4 çağrının 1’i asılsız veya acil durum teşkil etmiyor. İstasyonlarda görev yapan 112 çalışanlarının günlük ortalama 10’dan fazla vakaya çıktığı belirlendi.

Araştırmada en çok dikkat çeken konu 112’ye yapılan asılsız ihbarlar oldu. Komuta kontrol merkezlerinde çalışanların yüzde 98,7’si, acil olmayan vakalara gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, çalışanların yüzde 94,4’ü, alınan yemek ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtti. 112 çalışanlarının yüzde 63,2’si, diğer sürücülerin hatalarından ve yol verilmemesi gibi nedenlerden dolayı ambulansla vakaya giderken trafik kazası yaptıklarını kaydetti. Araştırmaya katılanların yüzde 75,1’i, Komuta Kontrol Merkezlerinde yeterli istihdamın yapılması gerektiğini ve iş yüküne karşı uygun sayıda personel istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.

thumbs_b_c_64f8562f68f32524c6493b0664330e2e

“DİŞİ AĞRIYAN, DİZİ SIZLAYAN HASTAYA AMBULANS GİTMEMELİDİR”

Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, Sağlık-Sen 112 acil sağlık hizmetlerindeki yoğunluğu azaltmak için bazı önerilerde bulundu. 112 ekiplerinin gerçek hastalara ulaşabilmesi adına, 112’ye gelen çağrılarda vaka elemesinin yapılması gerektiği vurgulandı. “Dişi ağrıyan veya dizi sızlayan hastalara ambulans gitmemelidir. Aksi takdirde kalp krizi veya trafik kazası gibi acil durumlara müdahale etme imkânı kalmayacaktır” denildi.

112 ÇALIŞANLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ YAZARAK BİLDİRDİ!

Yapılan araştırmada 112 çalışanlarından yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazmaları talep edildi. Katılımcıların önerileri arasında, “112 çalışanlarının gerçek hastalara ulaşabilmesi için halkı bilinçlendirici adımlar atılmalı, sağlık okuryazarlığı konusunda 112’ye ayrı bir önem verilmeli. Vaka bildirimi yapılırken soğukkanlı olunmalı ve adres bilgileri ile vaka hakkında detaylı bilgi verilmelidir” şeklinde ifadeler dikkat çekti. Ayrıca, ambulanslara yol vermeyenler için daha fazla denetim ve kamu spot

112 Acil Hizmetlerde Asılsız İhbarlar Artıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!